Rýžový pudink s kustovnicí

Kustovnice čínská neboli goji má univerzální léčebný účinek, pomáhá při zánětech, kožních problémech, krvácení z nosu i bolesti. Tip, jak plody využít v kuchyni, nabízí Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
100 gramů sušených plodů kustovnice
100 gramů zlatých rozinek
½ šálku předvařené dlouhozrnné hnědé rýže
1 šálek vody
3 šálky mléka, nejlépe alternativního (kokosové, mandlové apod.)
¾ šálku medu
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mořské soli
¼ lžičky mleté skořice

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k prudkému varu. Přidáme sůl a rýži. Zakryjeme, zmírníme plamen a vaříme rýži doměkka, zhruba 15 až 20 minut.

Pak do rýže vmícháme mléko a sladidlo (med, stévie). Zakryjeme a na velmi mírném plameni vaříme zhruba hodinu. Hmota by měla vypadat jako řídká ovesná kaše.

Vejce utřeme do pěny. Přidáme vanilku a skořici. Pozvolna přidáváme zhruba 100 gramů horké směsi k vejcím, aby se vaječná směs nesrazila. Pak vlijeme vaječnou směs do zbylé horké rýže a neustále mícháme. Rozmícháme dohladka.

Na velmi mírném plameni vaříme, dokud směs nezhoustne, zhruba 2 minuty. Přidáme goji a rozinky a dobře je v hmotě rozmícháme. Pak sejmeme z ohně.

Rozdělíme do šesti misek a dáme vychladit do lednice minimálně na dvě hodiny, nejlépe přes noc. Podáváme ozdobené lístky čerstvé máty a práškovou skořicí.

Související

  • Nepečený mrkvový dort

    Mrkev patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu a tělu dodá řadu prospěšných látek. Kromě mrkvového salátu si zkuste pochutnat třeba i na zdravém mrkvovém dortu .

  • Čokoládové brownie bez mouky s broskvemi

    Broskve obsahují látky, které chrání tělesné buňky a pozitivně působí na duševní pohodu člověka. Tip, jak je využít při pečení, dala Štěpánka Kutišová v Přírodní lékárně.

  • Mangové smoothie se zázvorem

    Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.