Ve středověku věřili, že popenec chrání před morem a očarováním. Dnes ho ocení diabetici a kardiaci

Když budete bedlivě sledovat jarní kvítka, nemůžete minout modrofialové květy rostlinky plazící se trávníkem nebo okrajem záhonu. Nejčastěji narazíte na popenec obecný či břečťanovitý, méně často na popenec chlupatý. Jsou to jediné dva u nás rostoucí druhy.

Květy spolu se zubatými okrouhlými lístky i s částí lodyhy mohou stát vítaným osvěžením jarního jídelníčku. Jejich aromatická chuť dodá nezaměnitelný švih bylinkové polévce, jarní nádivce, vaječnému salátu, omeletě nebo bylinkovému tvarohu.

Na Slovensku je popenec znám pod názvem zádušník. Odkazuje to na fakt, že pomáhá s dýcháním a působí proti astmatickým potížím, kašli, zahlenění, používá se jako kloktadlo při zánětu dutiny ústní.

Obsahuje kyselinu oleanovou a ursolovou, což zřejmě přispívá k pověsti popence jako kancerostatika, byliny spolupůsobící proti nádorům.

Středověk měl jasno. Byla to zázračná bylina ochraňující před morem a očarováním. Dnes spíše oceníme jeho pomoc pro diabetiky a kardiaky, protože snižuje krevní cukr i vysoký krevní tlak.

Čtěte také

Popenec obsahuje beta-sitosterol, který pomáhá proti bolesti a je zároveň antiparazitický. Celkově tato bylina působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně a močopudně. Tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje výměnu látkovou, detoxikuje játra a snižuje svědění pokožky.

Již staří Slované využívali jeho léčivých schopností a přidávali ho do pokrmů jako koření. Je možné připravit odvar z jedné čajové lžičky na šálek, méně často se pak užívá čerstvě vymačkaná šťáva při akutních dýchacích potížích.

Zevně je možné popenec užívat ve formě obkladu a koupele na špatně se hojící rány nebo ekzémy.

Například v internetových obchodech je k sehnání také sušený popenec. Z něj se míchají směsi, mimo jiné tento močopudný čaj: zlatobýl (20 gramů), popenec (20 gramů), list břízy (10 až 15 gramů) a kopřiva (10 až 15 gramů). Čaj se zalije horkou vodou a pije dvakrát denně, ne však večer.

Popencové mléko

Ingredience
  • 2 lžíce popence
  • ½ litru alternativního mléka
  • med

Popenec s mlékem přivedeme k varu. Stáhneme z vařiče a přikryté necháme louhovat 20 minut.

Scedíme, přidáme lžíci medu a pijeme horké, zejména před spaním.

Toto mléko pomáhá při astmatu a dýchacích potížích.

Popencové podmáslí

Ingredience
  • čerstvě nastříhané listy popence
  • podmáslí

Čerstvě nasbíraný popenec odšťavníme a smícháme se stejným množstvím podmáslí.

Užíváme třikrát denně 3 polévkové lžíce (děti třikrát denně 1 polévková lžíce).

Popenec a čaj z popence

Diuretický popencový čaj

Připravíme si byliny: popencová nať, nať z celíku zlatobýlu, nať z vřesu a list břízy.

Byliny smícháme stejným dílem a zalijeme vroucí vodou. Po vyluhování popíjíme.

Popencový čaj proti kašli

Ingredience
  • nať popence
  • jitrocelový list
  • podbělový květ
  • případně rosnatka

Byliny smícháme rovným dílem.

Jednu čajovou lžičku této směsi zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat.

Pijeme třikrát denně.

Kaše z polenty s bylinkami

Ingredience
  • 500 mililitrů horké vody
  • 600 mililitrů alternativního mléka
  • 180 gramů polenty
  • 1 velký svazek čerstvě posekaných bylinek s popencem (na jaře směs popence, kopřivy, libečku, petrželky a pažitky)
  • 2 lžíce přepuštěného másla ghí
  • sůl, pepř
  • špetka sušeného zázvoru

V hrnci přivedeme k varu mléko s vodou.

Bylinky propláchneme a necháme osušit na utěrce.

Do vařícího se zředěného mléka pomalu sypeme polentu a stále šleháme metličkou, aby se netvořily hrudky.

Stáhneme oheň na minimum, vaříme a šleháme ještě asi 20 minut.

Odstavíme a vmícháme ghí, sůl, pepř, zázvor a nasekané bylinky.

Spustit audio

Související