Rozhlasový swingový orchestr vznikl při Českém rozhlase České Budějovice v roce 2004. Zakladatelem a prvním vedoucím byl trumpetista a pedagog Václav Hlaváč. Od roku 2014 vede orchestr trombonista Josef Krejčík.

Hraje v klasickém bigbandovém obsazení – čtyři trumpety, čtyři trombony, pět saxofonů a rytmická sekce. Součástí kapely jsou zpěvačky Alena Čechová a Petra Chlebníčková a zpěvák Michal Leština.

Rozhlasový swingový orchestr, jehož členy jsou profesionální i amatérští muzikanti, se zaměřuje především na koncertování. Hraje na nejrůznějších společenských akcích, doprovázel například zpěváky Ladislava Kerndla, Dashu, Josefa Laufera, sourozence Annu Slováčkovou a Felixe Slováčka mladšího, Jana Kříže, Vojtěcha Havelku a Ondřeje Rumla, saxofonistu Felixe Slováčka nebo trumpetistu Miroslava Surku.

V repertoáru jsou skladby většiny známých swingových kapel jako například orchestrů Glenna Millera, Benny Goodmana či Counta Basieho. Vedle světových standardů nechybí skladby českých autorů a populární písně. Orchestr také spolupracoval s folkovou skupinou Nezmaři, vokálním kvartetem The Swings a rockovou kapelou Keks.

Kontaktní údaje

Josef Krejčík – 608 408 738, rso@cb.rozhlas.cz

Obsazení orchestru

  • trumpety: Jiří Zikmunda, Radek Froulík, Zdeněk Zavřel, Václav Nečas, Sara Kučerová
  • trombony: Jiří Hanzal, Arnošt Vydra, Miroslav Chrt, Josef Kožak Krejčík
  • saxofony: Marián Hostek, Vojtěch Veselý, Martin Voříšek, Frederik Machač, Ondřej Valach, Petr Krebs, Anička Mášová
  • piano: Vendula Hanžlíková
  • kytara: Jan Podroužek
  • bass: Eduard Pareis
  • bicí: Tomáš Budín, Milan Bílek

Rozhlasový swingový orchestr Václava Hlaváče

Josef Krejčík
Josef Krejčík je mimo jiné absolventem Konzervatoře Jaroslava Ježka. Působil rovněž v Big Bandu Konzervatoře Jaroslava Ježka, Tanečním orchestru Metroklub či MO Bandu ČB. Od roku 1984 je členem orchestru opery Jihočeského divadla, v němž se v roce 1998 stal vedoucím skupiny trombónů.

Petra Chlebníčková
Zpěvačka Petra Chlebníčková pochází z Brna, působila nejprve v Junior Big Bandu ZUŠ Veveří 133 pod vedením Václava Holuba. Dále spolupracovala s menším, jazzovým uskupením Jazzykolam, vedle toho několikrát hostovala na večerech Ládi Kerndla.
V průběhu svého studia v Českých Budějovicích působila ve Swingovém orchestru Václava Hlaváče při ZUŠ Piaristické náměstí. Sólistkou Rozhlasového swingového orchestru je od roku 2005. 

Alena Čechová
Zpěvačka Alena Čechová pochází z Nových Hradů, je žákyní Hany Kudrnové. Alena Čechová byla nejprve sólistkou chrámového sboru ve slovenském Trebišově. Od roku 1992 působila v opeře Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Sólistkou Rozhlasového swingového orchestru je od roku 2004.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.