Znamení boží přízně i svatební dar. Mandle mají dávnou tradici a i dnes se vyplatí je často jíst

Mandle
Mandle

Tradičním svatebním darem v Itálii bylo pět kandovaných mandlí, které symbolizovaly pět znaků šťastného manželství: zdraví, majetek, štěstí, plodnost a dlouhověkost. Jak je to s majetkem, je sporné, ale moderní věda rozhodně potvrzuje verzi o vysoké zdravotní prospěšnosti mandlí.

Mandloně obecné, jejichž semena v podobě mandlí konzumujeme, patří do stejného rodu jako broskvoně. Pocházejí ze střední Asie a ve Středozemí se pěstují od biblických dob.

Mandle zmíněné v bibli byly znamením boží přízně, také symbolizovaly panenskost a staly se tak součástí již zmíněného svatebního požehnání. Egypťané zanechali v Tutanchámonově hrobce mandle jako posmrtnou stravu.

Do Kalifornie, která je dnes hlavním pěstitelem mandlí, se dostaly ze Španělska s františkány. V USA se vypěstuje 82 procent světové produkce mandlí, ale rostou a sklízí se také ve Španělsku, Turecku, Řecku a Itálii.

V České republice u moravských Hustopečí obnovili unikátní mandloňový sad, který vznikl v minulém století na podnět tuzemské čokoládovny. Naše vlastní produkce je však symbolická a celá sklizeň se zpravidla používá na výrobu upomínkových předmětů z mandloňového sadu, který je v době květu i turistickou atrakcí.

Hrstka mandlí (asi 23 kusů nebo 25 gramů) má 160 kalorií a je dobrým zdrojem vlákniny a bílkoviny pro zdravou a vydatnou svačinu. Kromě vitaminů E a B dodá tělu hořčík, vápník, železo, měď.

Obsahuje látky chránící před rozvojem nemocí srdce a cév, pomáhá snižovat krevní tlak, brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí.

Dieta s mandlemi přinesla lepší výsledek

Studie amerického časopisu Klinická výživa v roce 2006 odhalila, že ženy měly po konzumaci mandlí více hormonu, který zvyšuje pocit nasycenosti, než muži. Mandle přispívají pocitu sytosti.

Podle studie z roku 2003 měly osoby, které ke své nízkokalorické dietě přidaly asi tři hrsti mandlí, větší váhové úbytky než osoby na nízkotučné a nízkokalorické dietě. Dieta obsahující mandle měla za následek větší a trvalejší úbytky na váze.

Jiná studie potěší ale i lidi, kteří hledají recept na podporu funkce mozku. Zvířata s onemocněním podobným Alzheimerově chorobě byla krmena stravou bohatou na mandle. Po čtyřech měsících měla lepší paměťové testy než kontrolní skupina živená běžným jídlem. Strava bohatá na mandle také snížila počet alzheimerovských ložisek v mozku.

Jak je upravit? Mandle před konzumací opražíme, čímž se rozvine jejich vůně a chuť, anebo je spaříme a oloupeme. Kromě toho můžeme vyzkoušet takzvané mandlové máslo, které se prodává v obchodech se zdravou výživou.

Z mandlí je možné vyrobit skvělé alternativní mandlové mléko. Dejte přednost domácímu, protože průmyslově vyráběná mandlová mléka mají malý podíl mandlové složky a také některé nevhodné přídatné látky.

Mandlové bochánky

Suroviny:
2 středně velké mrkve
1 cuketa
250 gramů mletých mandlí
80 gramů rozinek
strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
2 větší vejce
2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
80 mililitrů medu
1 lžíce jablečného octa
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ lžičky mletého nového koření
¼ lžičky soli

Do forem na muffiny dáme papírové košíčky. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Oloupeme a nastrouháme mrkve, vymačkáme papírovou utěrkou případnou šťávu. Měly by nyní vážit asi 250 gramů. Naloupeme cuketu na tenké plátky.

Do mísy dáme mleté mandle, pomerančovou kůru, rozinky, sodu, sůl, koření a smícháme vidličkou. V další misce smícháme vejce, med, olivový olej a jablečný ocet. Přidáme strouhanou mrkev k suché směsi a promícháme dohromady. Vlijeme mokrou směs do suché a rychle smícháme, protože ocet rychle reaguje se sodou, a to pomáhá bochánkům vyrůst.

Naplníme směsí formy do tří čtvrtin a umístíme dva plátky cukety na povrchu, abychom vytvořili kříž. Pečeme v troubě dvacet minut a poté teplotu stáhneme na 160 stupňů na dalších 10 až 15 minut. Bochánky jsou pečené, pokud vytáhneme špejli suchou a získají lehce nahnědlý nádech na povrchu.

Mandle

Kořeněné mandle

Suroviny:
1 šálek mandlí
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička sezamových semínek
½ lžičky soli
1 vaječný bílek

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dáme bílek do mísy a vidličkou ho částečně ušleháme. Přidáme mandle, kmín, koriandr, sezamová semínka, sůl a dobře promícháme.

Rozprostřeme mandlovou směs na plech podložený papírem na pečení. Dáme do trouby a pečeme 10 minut, dokud nejsou lehce zhnědlé a bílek na povrchu pevný. Vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Rozmarýnové krekry z mandlové mouky

Suroviny:
3 šálky mandlové mouky
3 větší vejce
3 lžičky olivového oleje
¼ lžičky soli
½ lžičky drceného suchého rozmarýnu
špetka drcených chilli vloček
špetka čerstvě strouhané citronové kůry

Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Ve velké míse smícháme ingredience, dobře promícháme a rukama vytvoříme kouli, kterou přemístíme na plochý povrch s papírem na pečení. Položíme další list papíru na pečení na povrch těsta. Použijeme váleček a rozválíme těsto do asi půlcentimetrové tloušťky.

Odstraním z povrchu papír a ostrým nožem, tvořítkem nebo kulatým vykrajovátkem tvoříme krekry do tvarů, které si přejeme. Papír s krekry přeneseme na plech. Pečeme 12 až 14 minut, nebo do mírného zhnědnutí. Vyndáme z trouby, sundáme z plechu a necháme vychladnout alespoň 20 minut.

Spustit audio

Související