Arašídy sloužily vojákům jako levný zdroj proteinu. Připravte si z nich také různé pochoutky, jsou zdravé

24. březen 2022

Semena podzemnice olejné neboli arašídy ve skutečnosti nepatří mezi ořechy, jak si mnozí lidé myslí. Jedná se o luštěniny příbuzné s fazolemi a hráškem. Plodem rostliny je lusk, který obsahuje jedlá semena. Arašídy rostou pod zemí.

Jejich původním domovem je nejspíše Brazílie nebo Peru. Do Evropy je dovezli Španělé. Poté je Portugalci rozšířili do Afriky a odtud se dostaly zpět do Ameriky. Během americké občanské války arašídy jedli vojáci jako levný zdroj proteinu. George Washington Carver, považovaný za zakladatele průmyslu zpracování arašídů, poradil farmářům střídání bavlny právě s podzemnicí. Vymyslel také přes 300 způsobů využití arašídů, od kuchyňského po průmyslové.

V současné době se v USA ročně zkonzumuje více než miliarda kilogramů arašídů, z toho asi polovina v podobě takzvaného arašídového másla. Největšími producenty jsou Čína a Indie, kde se ovšem většina semen zpracovává na olej a prodává pouze lokálně. Proto mezi největší vývozce patří USA, Argentina, Súdán, Senegal a Brazílie.

Vědci z Floridské univerzity zjistili, že obsahem antioxidantů mohou arašídy konkurovat ovoci. Vysokou koncentraci antioxidantů můžeme ještě zvýšit pražením. Arašídy jsou skvělým zdrojem beta-sitosterolu, který má protirakovinné účinky. Jsou také dobrým zdrojem resveratrolu, jenž je znám díky obsahu v červeném víně a pomáhá bojovat se srdečními nemocemi.

Čtěte také

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA schválil v roce 2003 tuto formulaci o zdravotní prospěšnosti arašídů: „Vědecké důkazy naznačují…, že konzumace 40 gramů většiny druhů ořechů (například arašídů) jakožto součásti stravy chudé na nasycené tuky a cholesterol může snižovat riziko srdečních chorob.“

Účastníci výzkumu, kteří jedli pravidelně porce arašídů, měli až o 27 procent nižší riziko rozvinutí diabetu II. typu. Výzkum Americké dietetické asociace odhalil, že jedlíci arašídů byli schopni lépe uspokojovat potřebu vitaminu A a E, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, zinku, železa a vlákniny a měli nižší BMI index (ukazatel tělesné hmotnosti) než ti, kdo arašídy nejedli.

Výzkum také ukázal, že ženy, které často jedly arašídy a výrobky z nich, měly menší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Koupit arašídy na našem trhu není problém, ale je potřeba hlídat jejich čerstvost. Vzhledem k vyššímu podílu oleje snadno žluknou. Arašídové máslo je také dostupné, vyrábět se však dá i ve vlastním mixéru. Ve Spojených státech je tradiční pomazánkou na chléb, raději ale doporučujeme jíst ho samotné po lžičkách nebo použít jako skvělý základ pro zdravé a chutné domácí dezerty.

Křehké arašídové cookies

Ingredience
  • ¾ šálku arašídového másla
  • 1 velké domácí vejce (při alergii na vejce možno nahradit lžící mletého lněného semene namočeného ve lžíci až dvou vody)
  • 1 lžíce bezlepkové mouky (např. z pohanky, kokosu)
  • ¾ až 1 lžíce stéviového sladidla Pecva

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. V malé míse smícháme arašídové máslo, vejce, mouku a sladidlo. Dobře promícháme a vytvoříme těsto.

Těsto opatrně rozválíme a vykrájíme libovolné tvary. Opatrně přeneseme na menší plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 12 minut, dokud nezačnou mírně zlátnout.

Vychladlé cookies můžeme ozdobit čokoládovou polevou z ¼ šálku kakaového prášku, ¼ šálku kokosového oleje a 3 lžic javorového sirupu.

Arašídové kousky v čokoládovém kabátku s lukumou

Ingredience
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • ¾ až 1 polévková lžíce stéviového sladidla Pecva
  • ¼ šálku arašídového másla
  • ¼ šálku lukumy (ovocný prášek, který výborně zahustí ořechové máslo a dodá sladkou, vanilkovou chuť)
  • 3 větší kostičky hořké čokolády

V malém kastrůlku rozehřejeme kokosový olej a přidáme sladidlo. Vypneme plamen a vmícháme arašídové máslo s lukumou. Necháme v lednici alespoň 30 minut odstát.

Pevnou směs můžeme napěchovat do silikonových formiček, nebo tvoříme kuličky. Dáme mrazit alespoň na jednu hodinu, nejlépe přes noc do úplného ztuhnutí.

Poté na malém plameni rozpustíme hořkou čokoládu a ze všech stran obalíme. Přemístíme na pečicí papír. Necháme ztuhnout.

Nepečený dortík z arašídového másla

Ingredience
  • ¼ šálku kakaového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ¼ šálku mandlové mouky (mixovaných mandlí)
  • na náplň 2 šálky arašídového másla
  • na polevu hořkou čokoládu

Vymažeme formu na dortík kokosovým olejem, nebo vložíme papír na pečení. V kastrůlku rozpustíme kakaové máslo za nízké teploty. Stáhneme z ohně, přidáme zbývající ingredience a dobře rozmícháme. Směs nalijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout, asi na 20 minut.

V malém kastrůlku si za nízké teploty, nebo ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Vyjmeme formu z mrazáku a rozetřeme arašídové máslo na připravený podklad. Přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Chladíme hodinu v lednici.

Spustit audio

Související