Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest

29. prosinec 2017
Skořice, koření

Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření, které aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru.

Skořice je skvělou prevencí proti metabolickému syndromu. O neobyčejných účincích tohoto zdánlivě obyčejného koření by měl vědět každý diabetik. Zjistilo se, že kromě skořice podobně pomáhá i hřebíček, kurkuma a bobkový list. Skořice je však nejsilnější.

Je to tradiční starodávné koření, které si v Evropě získalo oblibu za křižáckých válek. Nicméně již mnohem dříve ji s oblibou využíval celý starověký svět. Ano, i Egypt, kde se skořice kromě jiného používala jako jedna z ingrediencí při balzamování mrtvých.

Skořice totiž patří mezi nejsilnější antioxidanty. Je zdrojem manganu, železa, vápníku a vlákniny, obsahuje sloučeniny působící vysoce antioxidačně a také protizánětlivě. Skořice snižuje hladinu tuků v krvi a brzdí enzymy zodpovědné za produkci kyseliny močové.

Starověcí Číňané a Indově důvěřovali skořici jako blahodárně působící na pleť a podporující mladistvý vzhled a také upravující menstruační cyklus ženy. V ajurvédě se tradičně využívá spojení medu a skořice na snižování bolestí všeho druhu, což potvrdila i západní věda, která publikovala studii o bezpečném a efektivním účinku skořice na redukci symptomů menstruačních bolestí ve srovnání se sice účinným, nicméně řadu vedlejších účinků přinášejícím Ibuprofenem.

Skořice má pozitivní efekt na funkci mozku a její vůně nebo skořicové žvýkačky pravděpodobně zlepšují paměť a pozornost. Pomůže i při špatném trávení, nadýmání a průjmu.

Ovšem nejvíce fascinující jsou výzkumy, které ukazují, že skořice imituje funkci inzulínu a zvyšuje absorpci cukru buňkami. Jeden jediný gram skořice denně snížil u pacientů s cukrovkou druhého typu množství krevního cukru až téměř o 30 procent, stejně tak i cholesterolu a triglyceridů. Z toho všeho vyplývá jediné: obligátní šálek kávy bychom měli alespoň občas vyměnit za skořicový čaj.

Skořicový čaj

Tři plné čajové lžičky rozemleté skořice rozmíchejte s půl lžící jedlé sody v litrové konvici. Zalijte vařící vodou a nechte stát, dokud voda nevychladne. Roztok přeceďte, zbavte sedliny a přikryjte pokličkou a dejte chladit do lednice.

Pijte po jednom čtvrtlitrovém hrníčku čtyřikrát denně. Po dvou až třech týdnech dávku můžete snížit na jeden až dva šálky denně. Účinně funguje i celá skořice vyvařená ve vodě.

káva, šálek, skořice, koření


Bezlepkové skořicové bochánky

Suroviny:
1 šálek mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
2 polévkové lžíce kokosové mouky
½ čajové lžičky jedlé sody
¼ čajové lžičky mořské či himálajské soli

¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo lžíci stévie
3 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu

1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžíce skořice

Ve velké míse smíchejte první čtyři ingredience. V jiné misce rozmíchejte další čtyři ingredience. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Formu na muffiny vytřete máslem nebo kokosovým olejem. Lžící vykrajujte hmotu a plňte jí formu (z uvedené dávky upečete asi 4 větší bochánky, počítejte, že pečením trochu nabydou). Pokapejte vršek posledními třemi smíchanými ingrediencemi.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte maximálně 10 až 15 minut, menší bochánky třeba jen 7 až 10 minut. Nechte chvíli chladnout a vyklopte z formy.

Suché bochánky je možné před konzumací také zalít zálivkou z tvarohu nebo čerstvého sýra. Chutnají však skvěle i suché, například k zázvorovému čaji.

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE.