Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest

9. březen 2023

Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření, které aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru.

Skořice je skvělou prevencí proti metabolickému syndromu. O neobyčejných účincích tohoto zdánlivě obyčejného koření by měl vědět každý diabetik. Zjistilo se, že kromě skořice podobně pomáhá i hřebíček, kurkuma a bobkový list. Skořice je však nejsilnější.

Je to tradiční starodávné koření, které si v Evropě získalo oblibu za křižáckých válek. Nicméně již mnohem dříve ji s oblibou využíval celý starověký svět. Ano, i Egypt, kde se skořice kromě jiného používala jako jedna z ingrediencí při balzamování mrtvých.

Skořice totiž patří mezi nejsilnější antioxidanty. Je zdrojem manganu, železa, vápníku a vlákniny, obsahuje sloučeniny působící vysoce antioxidačně a také protizánětlivě. Skořice snižuje hladinu tuků v krvi a brzdí enzymy zodpovědné za produkci kyseliny močové.

Starověcí Číňané a Indově důvěřovali skořici jako blahodárně působící na pleť a podporující mladistvý vzhled a také upravující menstruační cyklus ženy.

Čtěte také

V ajurvédě se tradičně využívá spojení medu a skořice na snižování bolestí všeho druhu, což potvrdila i západní věda, která publikovala studii o bezpečném a efektivním účinku skořice na redukci symptomů menstruačních bolestí ve srovnání se sice účinným, nicméně řadu vedlejších účinků přinášejícím Ibuprofenem.

Skořice má pozitivní efekt na funkci mozku a její vůně nebo skořicové žvýkačky pravděpodobně zlepšují paměť a pozornost. Pomůže i při špatném trávení, nadýmání a průjmu.

Ovšem nejvíce fascinující jsou výzkumy, které ukazují, že skořice imituje funkci inzulínu a zvyšuje absorpci cukru buňkami. Jeden jediný gram skořice denně snížil u pacientů s cukrovkou druhého typu množství krevního cukru až téměř o 30 procent, stejně tak i cholesterolu a triglyceridů.

Z toho všeho vyplývá jediné – obligátní šálek kávy bychom měli alespoň občas vyměnit za skořicový čaj.

Bezlepkové skořicové bochánky

Ingredience
  • 1 šálek mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky mořské, či himálajské soli
Ingredience
  • ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu, nebo lžíce stévie
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
Ingredience
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíce skořice

Ve velké míse smíchejte první čtyři ingredience.

V jiné misce rozmíchejte další čtyři ingredience.

Obsah obou misek smíchejte dohromady.

Formu na muffiny vytřete máslem, nebo kokosovým olejem. Lžící vykrajujte hmotu a plňte jí formu (z uvedené dávky upečete asi 4 větší bochánky, počítejte, že pečením trochu nabydou).

Pokapejte vršek posledními třemi smíchanými ingrediencemi.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte maximálně 10 až 15 minut, menší bochánky třeba jen 7 až 10 minut. Nechte chvíli chladnout a vyklopte z formy.

Suché bochánky je možné před konzumací zalít zálivkou z tvarohu nebo čerstvého sýra. Chutnají však skvěle i suché, například k zázvorovému čaji.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?