Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest
Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření, které aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru.
Skořice je skvělou prevencí proti metabolickému syndromu. O neobyčejných účincích tohoto zdánlivě obyčejného koření by měl vědět každý diabetik. Zjistilo se, že kromě skořice podobně pomáhá i hřebíček, kurkuma a bobkový list. Skořice je však nejsilnější.
Je to tradiční starodávné koření, které si v Evropě získalo oblibu za křižáckých válek. Nicméně již mnohem dříve ji s oblibou využíval celý starověký svět. Ano, i Egypt, kde se skořice kromě jiného používala jako jedna z ingrediencí při balzamování mrtvých.
Skořice totiž patří mezi nejsilnější antioxidanty. Je zdrojem manganu, železa, vápníku a vlákniny, obsahuje sloučeniny působící vysoce antioxidačně a také protizánětlivě. Skořice snižuje hladinu tuků v krvi a brzdí enzymy zodpovědné za produkci kyseliny močové.
Čtěte také
Starověcí Číňané a Indově důvěřovali skořici jako blahodárně působící na pleť a podporující mladistvý vzhled a také upravující menstruační cyklus ženy. V ajurvédě se tradičně využívá spojení medu a skořice na snižování bolestí všeho druhu, což potvrdila i západní věda, která publikovala studii o bezpečném a efektivním účinku skořice na redukci symptomů menstruačních bolestí ve srovnání se sice účinným, nicméně řadu vedlejších účinků přinášejícím Ibuprofenem.
Skořice má pozitivní efekt na funkci mozku a její vůně nebo skořicové žvýkačky pravděpodobně zlepšují paměť a pozornost. Pomůže i při špatném trávení, nadýmání a průjmu.
Ovšem nejvíce fascinující jsou výzkumy, které ukazují, že skořice imituje funkci inzulínu a zvyšuje absorpci cukru buňkami. Jeden jediný gram skořice denně snížil u pacientů s cukrovkou druhého typu množství krevního cukru až téměř o 30 procent, stejně tak i cholesterolu a triglyceridů. Z toho všeho vyplývá jediné: obligátní šálek kávy bychom měli alespoň občas vyměnit za skořicový čaj.
Bezlepkové skořicové bochánky
Suroviny:
1 šálek mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
2 polévkové lžíce kokosové mouky
½ čajové lžičky jedlé sody
¼ čajové lžičky mořské či himálajské soli
¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo lžíci stévie
3 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžíce skořice
Ve velké míse smíchejte první čtyři ingredience. V jiné misce rozmíchejte další čtyři ingredience. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Formu na muffiny vytřete máslem nebo kokosovým olejem. Lžící vykrajujte hmotu a plňte jí formu (z uvedené dávky upečete asi 4 větší bochánky, počítejte, že pečením trochu nabydou). Pokapejte vršek posledními třemi smíchanými ingrediencemi.
Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte maximálně 10 až 15 minut, menší bochánky třeba jen 7 až 10 minut. Nechte chvíli chladnout a vyklopte z formy.
Suché bochánky je možné před konzumací také zalít zálivkou z tvarohu nebo čerstvého sýra. Chutnají však skvěle i suché, například k zázvorovému čaji.
Související
-
Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření
Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček.
-
Med léčí už tisíce let. Doporučuje se na hojení ran, snížení cholesterolu i při kocovině
Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo.
-
Heřmánek pomůže prakticky při všech zdravotních potížích, zbaví vás i nespavosti a úzkosti
Patří mezi nejvíce probádané léčivé byliny vůbec. Zatím bylo zjištěno, že heřmánek obsahuje 109 účinných látek. Užití heřmánku je proto mimořádně široké a všestranné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?