Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření
Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček, aby ho neobtěžovali páchnoucím dechem.
Dodnes má hřebíček a hřebíčkový olej pověst koření, které může pomoci při zánětech v dutině ústní nebo při bolesti zubů. Používá se v gastronomii, při výrobě parfémů a esencí.
Jedná se o sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Má výraznou sladkou chuť a vůni. Pochází z Indonésie, do Evropy ho přivezli arabští kupci, kteří obchodovali s Benátkami. Největším současným producentem hřebíčku je východoafrický Zanzibar.
Hřebíček obsahuje mangan, vitaminy C a K, hořčík, vápník, vlákninu a sloučeninu eugenol, která je užitečná pro tišení bolesti, zabíjení bakterií a zmírňování zánětu. Právě díky ní hřebíček přináší úlevu při potížích se zuby a ústy.
Je to pravděpodobně vůbec nejsilnější v současné době známý antioxidant v přepočtu na váhu ingredience. Používá se proti poruchám trávicího traktu, snižuje množství kvasinkové zátěže a tlumí rozvoj škodlivých bakterií.
Čtěte také
Pasta ze čtvrt lžičky mletého hřebíčku a lžičky skořicového oleje může posloužit jako prevence bolesti hlavy. Mletý hřebíček v kombinaci s mletým lněným semínkem užívaný po ránu pomáhá při eliminaci střevních parazitů.
Pár gramů hřebíčku denně zvyšuje činnost inzulínu a snižuje cholesterol. Výzkum prokázal, že u všech, kdo konzumovali hřebíček v jakémkoli množství, se snížila hladina glukózy, triglyceridů a LDL cholesterolu. Krevní hladiny prospěšného HDL cholesterolu zůstaly nedotčené.
Hřebíčky kupujte celé, melte je v kávomlýnku nebo mlýnku na koření těsně před užitím.
Je škoda omezit užití pouze na ovocné a sladké pokrmy, v kombinaci s dalším kořením můžete hřebíček použít i k dochucení masitých jídel. Přidávejte ho do nakládané zeleniny, dušených jídel a marinád.
Související
-
Kajenský pepř je velkým pomocníkem při hubnutí a prospívá srdci
Co kdybychom z kuchyňské zásuvky vytáhli jedno z nejběžnějších koření a použili ho na obnovení střevní stěny, zlepšení trávení i zničení rakovinných buněk? Není to nemožné.
-
Javorový sirup do čaje i dezertů. Toto zdravé sladidlo vás zbaví příčiny mnoha nemocí
Javorovému sirupu se dostalo velké pocty, když se na jeho počest konalo první světové sympozium v San Francisku. Vědci sdíleli výzkum na téma pozitivních účinků sirupu.
-
Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest
Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.