Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření
Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček, aby ho neobtěžovali páchnoucím dechem.
Dodnes má hřebíček a hřebíčkový olej pověst koření, které může pomoci při zánětech v dutině ústní nebo při bolesti zubů. Používá se v gastronomii, při výrobě parfémů a esencí.
Jedná se o sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Má výraznou sladkou chuť a vůni. Pochází z Indonésie, do Evropy ho přivezli arabští kupci, kteří obchodovali s Benátkami. Největším současným producentem hřebíčku je východoafrický Zanzibar.
Hřebíček obsahuje mangan, vitaminy C a K, hořčík, vápník, vlákninu a sloučeninu eugenol, která je užitečná pro tišení bolesti, zabíjení bakterií a zmírňování zánětu. Právě díky ní hřebíček přináší úlevu při potížích se zuby a ústy.
Je to pravděpodobně vůbec nejsilnější v současné době známý antioxidant v přepočtu na váhu ingredience. Používá se proti poruchám trávicího traktu, snižuje množství kvasinkové zátěže a tlumí rozvoj škodlivých bakterií.
Čtěte také
Pasta ze čtvrt lžičky mletého hřebíčku a lžičky skořicového oleje může posloužit jako prevence bolesti hlavy. Mletý hřebíček v kombinaci s mletým lněným semínkem užívaný po ránu pomáhá při eliminaci střevních parazitů.
Pár gramů hřebíčku denně zvyšuje činnost inzulínu a snižuje cholesterol. Výzkum prokázal, že u všech, kdo konzumovali hřebíček v jakémkoli množství, se snížila hladina glukózy, triglyceridů a LDL cholesterolu. Krevní hladiny prospěšného HDL cholesterolu zůstaly nedotčené.
Hřebíčky kupujte celé, melte je v kávomlýnku, nebo mlýnku na koření těsně před užitím.
Je škoda omezit užití pouze na ovocné a sladké pokrmy, v kombinaci s dalším kořením můžete hřebíček použít i k dochucení masitých jídel. Přidávejte ho do nakládané zeleniny, dušených jídel a marinád.
Související
-
Kajenský pepř je velkým pomocníkem při hubnutí a prospívá srdci
Co kdybychom z kuchyňské zásuvky vytáhli jedno z nejběžnějších koření a použili ho na obnovení střevní stěny, zlepšení trávení i zničení rakovinných buněk? Není to nemožné.
-
Kardamom – starověká žvýkačka a protijed. Používejte toto koření, má léčivé účinky
Mezi starověké žvýkačky patřil kardamom. K čištění zubů a dechu ho využívali již staří Egypťané. Název, který lidé často komolí na kardamon, se vztahuje na tři odrůdy.
-
Vyléčí vše kromě smrti. To prý prohlásil prorok Mohamed o bylině zvané černucha
Nigella sativa, černucha, egyptský černý kmín. To je několik názvů pro jednoletou rostlinku, o které prý prorok Mohamed prohlásil, že vyléčí vše kromě smrti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.