Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření

24. listopad 2017
Hřebíček

Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček, aby ho neobtěžovali páchnoucím dechem.

Dodnes má hřebíček a hřebíčkový olej pověst koření, které může pomoci při zánětech v dutině ústní nebo při bolesti zubů. Používá se v gastronomii, při výrobě parfémů a esencí.

Jedná se o sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Má výraznou sladkou chuť a vůni. Pochází z Indonésie, do Evropy ho přivezli arabští kupci, kteří obchodovali s Benátkami. Největším současným producentem hřebíčku je východoafrický Zanzibar.

Hřebíček obsahuje mangan, vitaminy C a K, hořčík, vápník, vlákninu a sloučeninu eugenol, která je užitečná pro tišení bolesti, zabíjení bakterií a zmírňování zánětu. Právě díky ní hřebíček přináší úlevu při potížích se zuby a ústy.

Je to pravděpodobně vůbec nejsilnější v současné době známý antioxidant v přepočtu na váhu ingredience. Používá se proti poruchám trávicího traktu, snižuje množství kvasinkové zátěže a tlumí rozvoj škodlivých bakterií.

Pasta ze čtvrt lžičky mletého hřebíčku a lžičky skořicového oleje může posloužit jako prevence bolesti hlavy. Mletý hřebíček v kombinaci s mletým lněným semínkem užívaný po ránu pomáhá při eliminaci střevních parazitů.

Pár gramů hřebíčku denně zvyšuje činnost inzulínu a snižuje cholesterol. Výzkum prokázal, že u všech, kdo konzumovali hřebíček v jakémkoli množství, se snížila hladina glukózy, triglyceridů a LDL cholesterolu. Krevní hladiny prospěšného HDL cholesterolu zůstaly nedotčené.

Hřebíčky kupujte celé, melte je v kávomlýnku nebo mlýnku na koření těsně před užitím.

Je škoda omezit užití pouze na ovocné a sladké pokrmy, v kombinaci s dalším kořením můžete hřebíček použít i k dochucení masitých jídel. Přidávejte ho do nakládané zeleniny, dušených jídel a marinád.

Tofu v kari omáčce

Suroviny:
1 kilogram pevného tofu (seženete v prodejně asijských potravin) nakrájeného na plátky
1 lžíce olivového oleje
2 velké cibule oloupané a rozčtvrcené
1 velká zelená paprika nakrájená na proužky
1 lžička drceného česneku
1 lžička čerstvě strouhaného zázvoru
3 lžičky kari koření
2 plechovky (250 mililitrů) rajčatové šťávy
300 mililitrů kokosového mléka
1 lžíce celých hřebíčků
1 lžička mletého kardamomu
1 kus celé skořice
sůl a pepř

Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olivový olej a osmahneme v něm kousky tofu dohněda a dokřupava. Pak tofu z pánve vyjmeme a dáme stranou.

V pánvi necháme zesklovatět cibuli společně se zelenou paprikou, přidáme zázvor s česnekem a osmahneme, dokud nezačnou vonět. Pak vmícháme kari.

Vrátíme do pánve tofu a přidáme rajčatovou šťávu, kokosové mléko, hřebíček, kardamom a celou skořici. Osolíme, opepříme a promícháme. Snižíme plamen na minimum a necháme probublávat zhruba 15 minut.

Spustit audio

Související