Kardamom – starověká žvýkačka a protijed. Používejte toto koření, má léčivé účinky

1. prosinec 2017
Kardamom

Mezi starověké žvýkačky patřil kardamom. K čištění zubů a dechu ho využívali již staří Egypťané. Název kardamom, který lidé často komolí na kardamon, se vztahuje na tři odrůdy byliny z čeledi zázvorovitých: kardamom zelený či pravý a černý kardamom Amomum a Aframomum.

Všechny odrůdy se používají jako koření i pro své léčivé účinky. Kardamom má výraznou jedinečnou chuť a intenzivní aroma. Často se používá při pečení, ale je i součástí kořenících směsí (karí, masala), přidává se do sekaných, karí a na celém světě se jím ochucuje čaj a káva.

Největší oblibu získal kardamom v arabských zemích. Pravá arabská káva se bez jeho vůně a aroma neobejde. Za původní vlast kardamomu se však pokládá Indie a jihovýchodní Asie, asi před 800 lety se dostal do Evropy.

Je napěchovaný esenciálními oleji, které mají antioxidační účinky. Zelený kardamom se v Indii používá k léčení celé řady neduhů, například bolestí v krku, tuberkulózy, zánětů a poruch trávení. Podle tradice byl kardamom protijedem na hadí i štíří jed. Takové účinky se v moderní době hodí na neutralizaci jedů chemických, na které je náš svět velmi bohatý.

Tradiční čínská medicína používá kardamom k léčbě bolestí žaludku, zácpy, průjmu a dalších zažívacích obtíží. Odedávna je kardamom účinným protikřečovým prostředkem. Toto úžasně voňavé koření má také schopnost zabíjet škodlivé bakterie, které jsou zodpovědné za vznik žaludečních vředů.

Kardamom seženete v prodejně koření nebo v prodejně asijských potravin, kde zpravidla dostanete čerstvé tobolky zelené či černé odrůdy. Stejně tak je k dostání kvalitní mletý prášek. Kardamom se nejlépe skladuje v tobolkách, protože jakmile se semínka vyjmou či namelou, rychle ztrácejí vůni.

Mletý kardamom přidávejte do ovocných koláčů, čerstvě vařených ovocných nedoslazovaných kompotů, sladkých nákypů s ovocem a také do kořeněného indického čaje masala nebo do ovocného čaje.

Ovesná kaše s jablečno-brusinkovou omáčkou

Suroviny:
1 jablko oloupané a rozkrájené na kostičky
50 gramů brusinek
mletá skořice
mletý kardamom
mletý zázvor
50 gramů ovesných vloček
1/3 litru mandlového nebo kokosového mléka ředěného s vodou
lžička vanilkového extraktu

Kaše

Kostičky jablek dáme do hrnce, zalijeme 50 mililitry vody a vaříme, dokud téměř nezměknou. Plamen snížíme na minimum, přidáme brusinky, koření a necháme probublávat, až směs zhoustne.

Do jiného rendlíku nasypeme vločky, zalijeme je ředěným mlékem, přidáme vanilkový extrakt a za stálého míchání vaříme 4 až 5 minut do zhoustnutí. Rozdělíme do misek a navrch dáme jablka uvařená s brusinkami (brusinky již bývají proslazené, proto nedoslazujeme).

Spustit audio

Související