Zázvor mírní těhotenské nevolnosti a je mimořádně účinný v prevenci rakoviny

Zázvorový oddenek je již běžným zbožím v každém oddělení ovoce a zeleniny. Využijme jej! Pochází z Číny a Indie, kde se jako koření používá minimálně čtyři tisíce let. Po celé Evropě se rozšířil díky Římanům, kteří jej dovezli z Číny před dvěma tisíci lety, a díky Španělům, jež jej získali přes jižní Ameriku a Mexiko.

Zázvor je mimořádným zdrojem účinných antioxidantů jako gingerol, zingeron a shogaol. Podomácku se využívá k léčbě nejrůznějších obtíží. Vnitřně se užívá proti nechutenství, bolestem žaludku, průjmu, poruchám trávení, plynatosti, bolestem po chirurgických zákrocích, infekcím horních cest dýchacích, kašli a bronchitidě. Lokálně se jím ošetřují popáleniny tepelným zářením a užívá se jako analgetikum na tišení bolesti.

V jedné studii konzumace 125 miligramů zázvorového extraktu čtyřikrát denně po čtyři dny výrazně zmírnila ranní nevolnost u žen těhotných méně než dvacet týdnů. Zázvor je také mimořádně účinný v prevenci i léčbě kinetózy (nevolnosti spojené s cestováním v dopravních prostředcích).

Účastníci studie s osteoartritidou, kteří konzumovali zázvorový extrakt, pociťovali výraznější ústup bolestí kolenou. Zázvor je ovšem skvělý i pro srdce. Přirozeně ředí krev, to znamená, že působí preventivně proti sraženinám, které mohou vést k infarktu nebo mrtvici. Výzkum také prokázal protizánětlivé účinky zázvoru. Stejně jako aspirin blokuje enzym, který podporuje tvorbu zánětu.

Ovšem nejobdivuhodnější je zázvor v prevenci onkologických potíží. Jeho antioxidant 6-shogaol prokázal větší účinnost v porovnání s běžně užívanými chemoterapeutiky při likvidaci kmenových rakovinných buněk u rakoviny prsu.

Čtěte také

6-shogaol vzniká, když je zázvorový oddenek zasušený nebo uvařený. Na rozdíl od porovnávaných chemoterapeutik neprojevuje toxickou aktivitu vůči buňkám, jež nejsou rakovinné, a je tedy jedním z řady přírodních přirozeně selektivně cytotoxicky působících prostředků. Jeho síla byla až deseti tisíckrát větší než u porovnávaných chemoterapeutik.

Protinádorově působí také 6-gingerol, který dává zázvoru jeho vůni. U laboratorních zvířat výrazně redukoval počet nádorů i jejich velikost v případě rakoviny vaječníků. Také účinně kontroloval zánět, čímž brzdil růst rakovinných buněk. Podobně skvěle si vedl v studii rakoviny tlustého střeva u laboratorních zvířat.

Zázvor je v každém ohledu mimořádný. Buďte ovšem opatrní, pokud užíváte léky na ředění krve, protože zázvor sám o sobě krev ředí. Pokud tyto léky neužíváte a zázvor dobře snášíte, pak jím kořeňte hlavní jídla nebo marinády, ochucujte jím zelené saláty, připravujte si z něj uklidňující a vitalitu podporující čaj. Můžete ho i nakládat jako v asijské kuchyni a následně podávat jako ozdobu libovolného jídla.

Zázvorový sirup na posílení imunity

Suroviny:
zázvor
skořice
hřebíček
citron
med
případně chilli paprička

Oloupeme zázvor a nakrájíme ho na tenké plátky nebo na kostičky. Opláchneme citron, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do uzavíratelné sklenice na vrstvu zázvoru dáme vrstvu citronu a dále vrstvíme na sebe, až bude sklenice plná.

Přidáme skořici, hřebíček, zalijeme medem. Uzavřeme sklenici a necháme stát v chladu tři dny (například za oknem, nikoliv v chladničce). Po třech dnech slijeme do skleničky přes cedník s trychtýřkem. Přidáváme do čaje nebo si dáme lžičku sirupu po ránu.

Zázvor, čaj

Zázvorovo-citrónový panák

Suroviny:
1 oloupaný citron
1,5 centimetru zázvoru

V odšťavňovači vyrobíme šťávu z citronu a zázvoru. Hodíme to do sebe! :-)

Mrkvovo-zázvorový džus s kurkumou

Suroviny:
3 oloupané pomeranče
2 mrkve
½ malého oloupaného citronu
kousek zázvoru
kousek čerstvé kurkumy nebo ¼ lžičky kurkumového prášku

Všechny ingredience odšťavníme. Pokud používáme kurkumový prášek místo čerstvé kurkumy, přidáme ho do hotového džusu a zamícháme.

Zázvorovo-kurkumový antioxidační čaj

Suroviny:
2 šálky vody
¼ lžičky kurkumového prášku
1 lžička zázvorového prášku (nebo kousek čerstvého zázvoru pokrájeného nebo strouhaného)
1 pokrájený česnekový stroužek (nebo ½ lžičky česnekového prášku)
1 citron (nebo kapka citronového oleje)
špetka kajenského pepře
případně med

V kastrolu zahřejeme vodu, kurkumu, zázvor, kajenský pepř a česnek a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a necháme probublávat sedm minut.

Přecedíme do šálku. Vmícháme čerstvou citronovou šťávu nebo kapku citronového oleje a med. Pijeme teplé.

Citrónovo-mandlové sušenky se zázvorem

Suroviny:
2 šálky mandlové mouky
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
3 lžíce citronové kůry
1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
1 vejce
3 lžíce medu

Předehřejeme troubu na 185 stupňů. Smícháme mandlovou mouku, sůl, jedlou sodu a potom přidáme citronovou kůru, zázvor, vejce a med.

Z těsta vytvoříme kouli a dáme na vál. Uválíme těsto do širšího kruhu a nožem tvoříme trojúhelníčky nebo použijeme vykrajovací formičky. Oddělíme kousky od sebe a pečeme 7 až 10 minut, dokud mírně na povrchu nezhnědnou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.