Mochyně neboli physalis je nejen krásný, ale i chutný a zdravý doplněk jídel

30. červenec 2020

Oranžové lampionky mochyně židovské můžeme občas vidět jako výzdobu. Mochyně, která patří do rodu Physalis, je ale víc než jen dekorace, tradičně se užívá i v přírodní medicíně.

Druhů physalis je více než sto a hojně rostou především v Americe. Odtud pochází i známá a jedlá mochyně peruánská, která je už u nás běžně k dostání v zelinářstvích a na pultech supermarketů.

Plody jedlé mochyně peruánské obsahují vitamin C, B, provitamin A, rutin, draslík, fosfor, vápník, mají nízký glykemický index a jsou vhodné pro diabetiky. Mají silné antioxidační účinky a ochraňují buňky před degenerací a zvyšují imunitu.

Sušený plod mochyně působí močopudně a užívá se k vylučování solí kyseliny močové, při onemocnění ledvin a močových cest, při otocích, dně nebo revmatismu. Může být součástí antirevmatických čajů nebo čajů na takzvané pročištění krve.

Čtěte také

Zralé plody physalis využijte pro detoxikaci a zlepšení výměny látkové. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C se hodí pro posílení imunity a při rekonvalescenci. Zpomalují procesy stárnutí a jsou vhodné při potížích s koncentrací a poruchách učení. Můžeme je využít při redukčních dietách.

Mochyni peruánskou si můžeme vypěstovat na slunečných chráněných místech na zahrádce podobně jako rajčata. Konzumujeme pouze zralé plody, ostatní části rostliny ne.

Plod physalis se běžně používá jako dekorace. Zdobí se jím gurmánské masové pokrmy, cukrářské výrobky, poháry, koktejly a alkoholické nápoje. Ozdobu ale nakonec také snězte.

Mochyni konzumujeme převážně samotnou a jako součást šlehaných tvarohů a jogurtů, snídaňových a ořechových směsí, smoothie či dezertů. V italských cukrárnách najdete mochyně upravené jako višně v čokoládě. Poznáte je podle lístků, které trčí z bonbonu.

Mochyně v čokoládě

Suroviny:
100 gramů hořké čokolády
1 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové)
1 lžička tekuté stévie
oříšek másla nebo kokosového oleje

Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Přidáme mléko, stévii, máslo a dobře vše spojíme.

Lístky kolem zralého plodu mochyně šetrně otevřeme a obrátíme ke stopce. Můžeme je trochu nebo víc zakroutit. Namáčíme (i vícekrát) vychlazené plody v čokoládě a necháme ztuhnout na pečicím papíře.

Mochyně v čokoládě jsou zajímavé i jako ozdoba dortu na světlé polevě.

Vánoční ovocný salát

Suroviny:
50 gramů mandlových lupínků
1 mango
1 pomeranč
1 růžový grapefruit
10 gramů čerstvých datlí
2 mučenky (maracuje)
4 mochyně na ozdobu

Mandlové lupínky upražíme na pánvi bez tu­ku. Vyjmeme a necháme vychladnout. Mango oloupeme a dužinu odřezáváme od pecky v plátcích. Pomeranč a grapefruit oloupeme a rozebereme na dílky, přitom zachycujeme šťávu.

Datle a mučenky omyjeme a osušíme. Datle vypeckujeme a podélně rozčtvrtíme. Mučenky rozpůlíme a vyškrábeme dužinu.

Všechny druhy ovoce promícháme. Opatrně vmícháme zachycenou šťávu citrusů a salát dá­me asi na 30 minut vychladit. Upravíme na malé talířky nebo do vydlabaných grapefruitů. Posypeme praženými mandlovými lupínky a ozdobíme mochyní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.