Čokoládové Crème Brûlée
Slavný francouzský dezert s karamelovou krustou na povrchu můžete připravit i ve zdravější verzi z kokosového mléka s menším množstvím cukru. Jak na to, poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
100 gramů hořké čokolády
500 mililitrů kokosového mléka
6 žloutků
lžička tekuté stévie
lžíce kokosového cukru
lžička vanilkové esence
4 lžičky kokosového cukru na karamelizaci a zdobení dezertu
mochyně a čokoládové hoblinky na ozdobení
Do kastrůlku dáme kokosové mléko s kokosovým cukrem a stévií a mícháme. Směs zahřejeme na teplotu asi 50 až 60°C, přidáme čokoládu rozlámanou na kousky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém.
Do krému vmícháme rozšlehané žloutky, ochutíme vanilkovou esencí a krém rozdělíme do vhodných zapékacích misek nebo hrníčků.
Postavíme je do pekáčku, který naplníme teplou vodou tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme, dokud krém neztuhne (asi 30 minut). Pak necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.
Vychlazený krém v miskách posypeme lžičkou kokosového cukru a vložíme na chvilku těsně pod spirály grilu rozpáleného na maximum. Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, misky vyjmeme, krém ozdobíme a ihned podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.