Čokoládové Crème Brûlée

Slavný francouzský dezert s karamelovou krustou na povrchu můžete připravit i ve zdravější verzi z kokosového mléka s menším množstvím cukru. Jak na to, poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
100 gramů hořké čokolády
500 mililitrů kokosového mléka
6 žloutků
lžička tekuté stévie
lžíce kokosového cukru
lžička vanilkové esence
4 lžičky kokosového cukru na karamelizaci a zdobení dezertu
mochyně a čokoládové hoblinky na ozdobení

Do kastrůlku dáme kokosové mléko s kokosovým cukrem a stévií a mícháme. Směs zahřejeme na teplotu asi 50 až 60°C, přidáme čokoládu rozlámanou na kousky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém.

Do krému vmícháme rozšlehané žloutky, ochutíme vanilkovou esencí a krém rozdělíme do vhodných zapékacích misek nebo hrníčků.

Postavíme je do pekáčku, který naplníme teplou vodou tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme, dokud krém neztuhne (asi 30 minut). Pak necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

Vychlazený krém v miskách posypeme lžičkou kokosového cukru a vložíme na chvilku těsně pod spirály grilu rozpáleného na maximum. Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, misky vyjmeme, krém ozdobíme a ihned podáváme.

Související

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Domácí müsli tyčinky

    Nekupujte müsli tyčinky v obchodech. Často nejsou zdaleka tak zdravé, jak si lidé myslí. Pokud si je připravíte doma, budete mít jistotu, že jsou skutečně kvalitní

  • Čokoládové brownie bez mouky s broskvemi

    Broskve obsahují látky, které chrání tělesné buňky a pozitivně působí na duševní pohodu člověka. Tip, jak je využít při pečení, dala Štěpánka Kutišová v Přírodní lékárně.