Čokoládové brownie bez mouky s broskvemi

Broskve obsahují mnoho látek, které chrání tělesné buňky a pozitivně působí na duševní pohodu člověka. Ovoce konzumujte čerstvé, ale také ho využijte do dezertů. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
80 gramů másla nebo kokosového oleje
80 gramů hořké čokolády
100 gramů mletých nebo rozmixovaných ořechů
3 bílky
2 žloutky
1-2 lžíce stévie
2 broskve
máslo nebo kokosový olej na vymazání
mleté ořechy na vysypání
strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu.

Nejdříve si vymažeme formu tukem a vysypeme mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejeme na 180°C. Broskve umyjeme, vyjmeme pecku a nakrájíme na měsíčky.

Připravíme vodní lázeň, nad kterou rozpustíme máslo a čokoládu. Po rozpuštění odstavíme z tepla. Nameleme ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimícháme.

V jedné míse vyšleháme žloutky, přidáme sladidlo nebo kokosový cukr, vyšleháme do světlé pěny. V druhé míse ušleháme bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmícháme k čokoládové směsi.

Těsto vlijeme do připravené formy. Povrch pokryjeme měsíčky broskve, posypeme kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečeme přibližně 30 minut.

Související

  • Piškotová roláda téměř bez mouky

    O svůj osvědčený recept na sladký dezert z nadýchaného těsta se podělil kulinář Petr Stupka, autor oblíbeného rozhlasového Kuchařského čarování.

  • Nepečený mrkvový dort

    Mrkev patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu a tělu dodá řadu prospěšných látek. Kromě mrkvového salátu si zkuste pochutnat třeba i na zdravém mrkvovém dortu .

  • Zdravé míša řezy. Nikdo nepozná, že jsou z fazolí

    Mlsání bez výčitek. Spoustu sladkostí je možné upéct ve zdravé variantě. Tyto míša řezy neobsahují mouku ani cukr, ale každý si pochutná.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.