Papriky zapečené po středomořském způsobu

Papriky jsou výborná sezónní zelenina. Pokud vás už nebaví klasická plněná paprika, můžete zpestřit jídelníček jedním skvělým receptem s přímořskou příchutí. Zapečte papriky s olivami a kapary.

Ingredience
  • celé papriky
  • olivy
  • nakládané kapary
  • oregano
  • petrželka
  • sůl
  • strouhanka
  • olivový olej

Nejdříve upečte papriky v celku v troubě, aby šly pak po spaření v mikroténovém sáčku oloupat. Pokud tak neučiníte, nevadí, ale musíte počítat s tím, že se slupka bude pálit a připalovat a zároveň bude stále tvrdá, prostě, že pokrm nebude taková dobrota, jak má být.

Pečené a zapařené papriky oloupejte, případně opláchněte. Vyjměte z nich jádřince s jadýrky a nakrájejte je na podélné širší pruhy.

Vymastěte pekáček, vysypte ho strouhankou a následně do něho skládejte proužky paprik. Na ně dejte posekané olivy, nakládané kapary, dále oregano a jemně nasekanou zelenou petrželku. Nezapomeňte vše maličko osolit.

Navrch nasypte strouhanku smíšenou s trochou olivového oleje. Pak už se jen vše zvolna peče v troubě tak dlouho, až je strouhanka na vrchu opečená.

TIP: V jiném receptu ze španělské kuchyně se strouhanka promíchá se sýrem a provlhčí smetanou, pak se vše opět pomalu zapeče.

Takto upravené papriky jsou naprosto skvělé. Mají výbornou chuť, zvláštně voní, a pokud je budete servírovat jako netradiční přílohu třeba k pečenému masu a rýži, vyčarujete na talíři chuťový koncert.

Související

  • Kuře s paprikami

    Kuřecí maso připravené společně se zeleninou, to je zdravý a chutný oběd. O svůj osvědčený recept se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

  • Lotrinský králík

    Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, prorostlou slaninou a bílým vínem.

  • Pečená mrkev s koriandrem

    Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová