Lotrinský králík
Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, hříbky, prorostlou slaninou a bílým vínem.
- 1 králík (cca 1200 gramů)
- 400 gramů celeru
- 200 gramů cibule
- 200 gramů hříbků (nebo 40 gramů sušených hub)
- 150 gramů prorostlé slaniny
- 400 mililitrů bílého vína
- sůl
- máslo
- provensálské koření
- mletý kmín
- bobkový list
Omytého králíka naporcujte na menší, stejnoměrné porce. Případně ho zčásti vykostěte.
Každý kousek osolte, okmínujte a okořeňte provensálským kořením a zabalte do plátku slaniny. Můžete převázat motouzem, aby slanina na porci držela.
Do pekáčku vložte na hrubo nakrájenou cibuli, celer a hřiby (nebo i jiné čerstvé houby). Pokud použijete sušené houby, pak je dopředu namočte a povařte.
Přidejte bobkový list a navrch pak naskládejte obalené kousky králíka. Vše zalijte bílým vínem a trochou vody, nebo vývaru.
Duste zprvu při nízké teplotě (140 až 160 stupňů) v troubě pod poklicí. Až v poslední fázi teplotu zvyšte, aby se maso opeklo a šťáva vydusila. Nakonec přidejte trochu másla na zjemnění výpeku.
Podávejte s těstovinami nebo i kouskem tmavého chleba. Určitě si pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka