Lotrinský králík

Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, hříbky, prorostlou slaninou a bílým vínem.

Ingredience
  • 1 králík (cca 1200 gramů)
  • 400 gramů celeru
  • 200 gramů cibule
  • 200 gramů hříbků (nebo 40 gramů sušených hub)
  • 150 gramů prorostlé slaniny
  • 400 mililitrů bílého vína
  • sůl
  • máslo
  • provensálské koření
  • mletý kmín
  • bobkový list

Omytého králíka naporcujte na menší, stejnoměrné porce. Případně ho zčásti vykostěte. Každý kousek osolte, okmínujte a okořeňte provensálským kořením a zabalte do plátku slaniny. Můžete převázat motouzem, aby slanina na porci držela.

Do pekáčku vložte na hrubo nakrájenou cibuli, celer a hřiby (nebo i jiné čerstvé houby). Pokud použijete sušené houby, pak je dopředu namočte a povařte.

Přidejte bobkový list a navrch pak naskládejte obalené kousky králíka. Vše zalijte bílým vínem a trochou vody, nebo vývaru.

Duste zprvu při nízké teplotě (140 až 160 stupňů) v troubě pod poklicí. Až v poslední fázi teplotu zvyšte, aby se maso opeklo a šťáva vydusila. Nakonec přidejte trochu másla na zjemnění výpeku.

Podávejte s těstovinami nebo i kouskem tmavého chleba. Určitě si pochutnáte.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.