Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
V jižních Čechách začaly podzimní výlovy. Je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou velice oblíbené také kapří hranolky. Originální recept pochází z jedné místní restaurace, kuchař Petr Stupka nabízí svou osvědčenou variaci.
Smažené kapří hranolky
Suroviny:
600 gramů kapřího masa (filet)
10 gramů soli
paprika sladká
česnek
kmín mletý a drcený
zázvor mletý
tmavá sójová omáčka
50 gramů hladké mouky
30 gramů škrobové moučky
olej na smažení
Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sójovou omáčku. Nechte krátce odležet.
Ochucené hranolky můžete dát na plech vyložený pečicím papírem a péci v troubě na 220°C asi 4 minuty. Nebo kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte.
Hodí se jídlo doplnit studenou omáčkou, například kysanou smetanou s křenem. Jako přílohu doporučuji kočičák - bramborovou kaši, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku.
Štika s modrým sýrem
Suroviny:
600 až 700 gramů štiky
200 gramů sýra s modrou plísní (niva)
120 mililitrů smetany
1 vejce
sůl, drcený kmín
provensálské koření
Očištěnou štiku naporcujte, osolte, okořeňte potlučeným kmínem a směsí provensálského koření. Můžete nechat půl hodinky odležet, ale není to nutné. Poté rybu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předem vyhřáté na 210°C.
Pečte intenzivně 5 minut. Potom plech z trouby vyjměte a na každou porci nalijte směs z nastrouhaného sýra, smetany a vejce. Dopékejte při teplotě 120°C dalších 3 až 5 minut, aby se sýr roztekl.
Candát na šalvěji
Suroviny:
600 gramů candáta
100 gramů celeru
60 gramů cibule
stroužek česneku
200 mililitrů rybího vývaru
šalvěj
rozmarýn
60 mililitrů smetany
sůl
olej
50 gramů másla
žemle nebo rohlíky
Porce candáta osolte, rychle opečte dozlatova a nechte stranou. V kastrole nebo vyšší pánvi s poklicí opečte na oleji tenké plátky celeru. Přidejte cibulku, a když se začne vše barvit, přidejte pár plátků česneku, snítku šalvěje a rozmarýnu a zalijte rybím vývarem.
Do tohoto základu vložte opečené porce candáta, podlijte smetanou a duste pod poklicí pár minut, bez míchání.
Na talíř položte na másle opečená kolečka žemle či rohlíků, na ně dejte porce ryby a vše přelijte vydušeninou. Krášlete sekanou petrželkou či pažitkou.
Související
-
Jedna malá porce ryby dodá až polovinu potřebné dávky bílkovin a zdravé tuky pro srdce
Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích.
-
Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky
Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku s ostrým nožem.
-
Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře
Už devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a přípravě ryb. Publikace má název Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.