Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji

V jižních Čechách začaly podzimní výlovy. Je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou velice oblíbené také kapří hranolky. Originální recept pochází z jedné místní restaurace, kuchař Petr Stupka nabízí svou osvědčenou variaci.

Smažené kapří hranolky

Suroviny:
600 gramů kapřího masa (filet)
10 gramů soli
paprika sladká
česnek
kmín mletý a drcený
zázvor mletý
tmavá sójová omáčka
50 gramů hladké mouky
30 gramů škrobové moučky
olej na smažení

Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sójovou omáčku. Nechte krátce odležet.

Ochucené hranolky můžete dát na plech vyložený pečicím papírem a péci v troubě na 220°C asi 4 minuty. Nebo kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte.

Hodí se jídlo doplnit studenou omáčkou, například kysanou smetanou s křenem. Jako přílohu doporučuji kočičák - bramborovou kaši, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku.

Štika s modrým sýrem

Sýr, niva, modrá plíseň

Suroviny:
600 až 700 gramů štiky
200 gramů sýra s modrou plísní (niva)
120 mililitrů smetany
1 vejce
sůl, drcený kmín
provensálské koření

Očištěnou štiku naporcujte, osolte, okořeňte potlučeným kmínem a směsí provensálského koření. Můžete nechat půl hodinky odležet, ale není to nutné. Poté rybu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předem vyhřáté na 210°C.

Pečte intenzivně 5 minut. Potom plech z trouby vyjměte a na každou porci nalijte směs z nastrouhaného sýra, smetany a vejce. Dopékejte při teplotě 120°C dalších 3 až 5 minut, aby se sýr roztekl.

Candát na šalvěji

Candát na pánvi

Suroviny:
600 gramů candáta
100 gramů celeru
60 gramů cibule
stroužek česneku
200 mililitrů rybího vývaru
šalvěj
rozmarýn
60 mililitrů smetany
sůl
olej
50 gramů másla
žemle nebo rohlíky

Porce candáta osolte, rychle opečte dozlatova a nechte stranou. V kastrole nebo vyšší pánvi s poklicí opečte na oleji tenké plátky celeru. Přidejte cibulku, a když se začne vše barvit, přidejte pár plátků česneku, snítku šalvěje a rozmarýnu a zalijte rybím vývarem.

Do tohoto základu vložte opečené porce candáta, podlijte smetanou a duste pod poklicí pár minut, bez míchání.

Na talíř položte na másle opečená kolečka žemle či rohlíků, na ně dejte porce ryby a vše přelijte vydušeninou. Krášlete sekanou petrželkou či pažitkou.

Související