Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky

Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů, na které nedá dopustit.

Klasické linecké

Pro slavnostní, čajové či vánoční cukroví vypichované do malých tvarů je nejlepší tento recept:

Základním těstem pro přípravu mnoha druhů je takzvané linecké. Je to variace na klasické křehké těsto. Jde o poměr 3-2-1, kdy trojka znamená 300 gramů hladké mouky, dvojka je 200 gramů tuku a jednička 100 gramů moučkového cukru, do všeho přidejte jedno celé vejce.

Ingredience
  • 210 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, 70 gramů moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a trochu citrónové šťávy

Jsou-li vejce mrňavá, dejte žloutky dva. Co se týče másla a různých tuků, náhražek a vylehčených margarinů, jsem pro klasické čisté máslo.

Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta, které je třeba nechat nejlépe v mikrotenovém sáčku nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.

Cukroví, které považuji za jedno z nejskvělejších, dotvoříte tak, že z těsta stejnoměrně vyváleného vykrajujete plná a děravá kolečka či jiné tvary. Na pečená plná pak namáznete vrstvičku ostřejší kyselejší marmelády nebo džemu a přitlačíte děravé kolečko předem pocukrované nebo potažené bílkovou polevou.

Kokosové vánoční cukroví

Kokosové

Ingredience
  • 350 gramů hladké mouky, 250 gramů tuku (na půl máslo a Heru), 100 gramů moučkového cukru, 1 žloutek a 120 gramů kokosu

Kokosové těsto do strojku patří podle mě k vánoční klasice stejně jako například perníčky.

Vše důkladně propracujte a nechte hodinku v chladu stát.

Potom strkejte do strojku s nástavcem a z vytlačené těstové housenky tvořte esíčka, tyčky či obloučky. Skládejte je na plech a pečte. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru s vůní vanilky, nebo máčejte v čokoládě.

Vínové

Ingredience
  • 300 gramů hladké mouky, 250 gramů tuku (máslo a Hera na půl), 6 nebo 7 lžic vína, 1 žloutek

Jednoduché a skvělé pečivo zadělané bílým vínem. V samotném těstě není cukr a až hotové (tedy upečené) vykrajované tvary se obalují v moučkovém a vanilkovém cukru. Kdo má rád, může dát i cukr skořicový.

Aby se těsto dobře vypékalo, je nutné ho nechat tři hodiny zrát v chladnu a pak teprve válet na plát a vykrajovat oválky či čtverečky, které se při pečení nafouknou.

Medové trubičky

Medové trubičky

Těsto na medové trubičky vytvoříte ze 170 gramů hladké mouky, 140 gramů moučkového cukru, 40 gramů medu – to jsou asi dvě plné polévkové lžíce. Pak ještě jedno celé vajíčko a čtvrt kávové lžičky jedlé sody. Tu je nejlépe rozmíchat do cukru či mouky.

Zadělané těsto nechte dvě hodiny odležet v chladnu. Z odpočinutého pak vyvalujte velmi tenký plát a vykrajujte z něho kolečka. Budou poměrně rychle pečené a dělejte si jen menší dávky na plech, abyste stihnuli ještě teplé placičky stočit na držadle vařečky do ruličky.

Lehce umáčknuté pak už drží tvar trubičky. Ty se pak až před Vánoci plní máslovým krémem a konce se máčejí v čokoládové polevě.

Všechny osvědčené recepty Petra Stupky si můžete stáhnout zde:

autor: Petr Stupka

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.