Klasické vánoční perníčky a vychytávky Moniky Brýdové

Setkání klubu Saxana v budějovickém rozhlase. Monika Brýdová zdobila perníčky

Existuje mnoho variant perníkových těst. Českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová má osvědčené dva recepty. O návod na klasické vánoční perníčky se podělila s posluchačkami pořadu Dámská jízda.

„Tohle je klasika, ale musí se péct už někdy před Mikulášem, aby se perníčky do Vánoc rozležely,“ připomíná.

Suroviny:
400 gramů hladké mouky
75 gramů másla
2 vejce
140 gramů moučkového cukru
2 lžíce medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
půl lžičky skořice
lžíce kakaa (nemusí být, když kakao použijete, budou perníčky tmavší a pak na nich lépe vynikne bílková poleva)

Všechny těstoviny propracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a minimálně 12 hodin necháme v lednici odpočívat. „Výhodou je, že to těsto tam může odpočívat třeba několik dní, může se péct po částech,“ dodává Monika Brýdová.

Aby při vyvalování nemusela těsto podsypávat velkým množstvím mouky, používá dva kusy pevnější fólie. „Ty jenom lehce pomoučním a mezi nimi těsto vyvaluji,“ vysvětluje.

Recept na ihned měkké perníčky

Perníčky

Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.

Po upečení maže perníčky rozšlehaným žloutkem. Pokud chce, aby byly červené, kápne do žloutku trochu červeného potravinářského barviva.

Pokud nestihnete včas upéct perníčky podle tohoto klasického receptu, můžete využít recept Moniky Brýdové na ihned měkké perníčky, které není třeba nechávat rozležet.

Poleva na zdobení perníčků:

1 bílek
140 gramů moučkového cukru (prosijeme přes jemné síto)
1 lžička solamylu a pár kapek citronové šťávy (také kápneme přes sítko, aby nám do krému nespadla dužina nebo pecička)

Perníčky Moniky Brýdové
Perníčky Moniky Brýdové