Tipy Moniky Brýdové na originální adventní kalendáře pro dospělé

28. listopad 2017

Čekání na Vánoce tradičně zpestřuje adventní kalendář. Nemusíte se ale spokojit jen s nepříliš nápaditým výrobkem z obchodu a také pamatujte, že adventní kalendář nemusí být pouze pro děti.

Originální nápady přináší kreativní publicistka Monika Brýdová. „Letos jsem vymýšlela několik atypických adventních kalendářů, a když už jsem měla skoro všechno hotové, říkala jsem si, že by to chtělo něco pro dospělé,“ vypráví.

Lahev s ryskami

Jako první padl její pohled na velkou lahev s domácím bezinkovým likérem. Z ní je možné vyrobit adventní kalendář velmi snadno. „Vzala jsem bílý fix na sklo a udělala na lahvi rysky s čísly od 1 do 24, kdy 24 je samozřejmě u dna,“ popisuje.

Každý den si pak může člověk odlít malé množství likéru po další rysku a propije se tak až do Vánoc. „Lahví se něčím zajímavým je spousta, takže stačí koupit a namalovat čárky. To zvládne úplně každý,“ dodává Monika Brýdová.

I takto jednoduše můžete vyrobit adventní kalendář. Tip od Moniky Brýdové

Dárečky na podnose

Pro druhý adventní kalendář využila obyčejný podnos. „Dno jsem polepila černou samolepící folií a rozdělila na 24 políček. Pak už je to opět velice jednoduché, na každé políčko se postaví nějaký minidáreček a každý den se bude odebírat,“ vysvětluje.

Kalendář s přáníčky

Zajímavou variantou je adventní kalendář s přáníčky. Připravte si 24 kolíčků na prádlo, nalepte je na kolo vystřižené z kartonu a napište na ně čísla. Do každého kolíčku vložte nějaké přání nebo milý vzkaz pro obdarovaného.

„Může nám to přinést to, o čem by měl být adventní čas - ne o nakupování, ale o tom být spolu, trochu se zamyslet, možná se zastavit v tom shonu,“ uzavírá Monika Brýdová.

Adventní kalendář s kolíčky
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.