Kulinářské tipy a fígle pro přípravu štědrovečerního menu
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a vánočka se budou v mnoha domácnostech servírovat na Štědrý den. Kuchař Petr Stupka proto přináší několik tipů, jak dobře zvládnout přípravu těchto jídel. Navíc můžete ještě zkusit oblíbené cukroví prezidenta Masaryka.
Rybí polévka
Nejčastěji se v našem kraji připravuje bílá polévka zahuštěná jíškou s kořenovou zeleninou, rybími vnitřnostmi a masem obraným z hlavy a odřezků.
Můžete zkusit připravit jen silný vývar z odřezků a hlav doplněný kořenovou zeleninou, cibulí a trochou divokého koření. Ten bez zahušťování doplňte na talíři vaječnou omeletou, do které zapečte kousky uvařené zeleniny a obrané maso, přidejte dostatek posekané petrželky, ať je omeleta pestrá.
Pro vylepšení polévky si připravte voničku – na másle zpěňte na nitky nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidejte jemně nasekaný pórek a další zelené natě. Tuto směs přidávejte do horké polévky až těsně před samotným podáváním.
Kapr
Místo oškrabávání šupin z kapra můžete zkusit způsob nazývaný na „košilku.“ Šupiny zezadu, od ocasu podřezávejte tenkým špičatým nožem a na konci je v podstatě všechny pohromadě sejměte. Jako by si kapr svlékl košilku. Zůstane mu jen čistá, stříbřitá kůže.
Ne každý konzumuje rybí kůži, i když se tím ochuzuje o velmi cenné látky. Nejsnáze kůži seříznete z jednotlivých porcí. Kousek kapra položte kůží ke krájecí desce, naříznete ji na okraji a naplocho taženým nožem kůži seříznete. Druhou rukou je třeba kůži pevně přimáčknout na podložku a držet ji. Nejlépe to jde pevnou vidličkou.
Doporučuji smažit kapra v pánvi ve větší vrstvě rozpáleného oleje jen krátce. Tak, aby se ze všech stran osmažil. Pak jednotlivé porce dejte na plech vyložený pečicím papírem a uložte do trouby. Podle času, který zbývá do večeře, nastavte teplotu. Při 100 stupních dopečete běžné porce za 15 minut, při 80 stupních za půl hodiny. Věřte mi, že štědrovečerní kapr bude bez spálené strouhanky a uvnitř krásně šťavnatý.
Bramborový salát
Alchymii pro ochucení bramborového salátu jsem nedávno prakticky předváděl při jedné akci – odvařím nejprve vývar ze zeleniny, přidám cukr, ocet, případně sůl a trochu láku z okurek a opět odvařuji, tedy redukuji. Vznikne opravdu velmi koncentrovaný silný sladkokyselý a slaný odvar. Ten po vychladnutí vmíchám do majonézy a následně vše do salátu.
Syrová cibule v salátu je příliš agresivní. Proto ji spařte vroucí vodou nebo, což je ještě lepší, míchejte spolu s trochou oleje a soli, až pustí šťávu.
Pokud chcete bramborový salát osvěžit a odlehčit, přidejte do něj stejnoměrně krájená jablíčka a citronovou šťávu.
Vánočka
Suroviny:
350 gramů hladké mouky
250 gramů hrubé mouky
120 gramů cukru krupice
120-150 gramů másla
5 žloutků
100 mililitrů mléka
2 vanilkové cukry
kůra z velkého citrónu
50 gramů čerstvého droždí
100 gramů rozinek
50 gramů strouhaných mandlí
10 gramů soli
vejce na potření
sekané mandle na posypání
Mléko zahřejte, vmíchejte do něj část cukru a trochu mouky, sůl a droždí. Vše nechte přikryté vzkypět.
V rendlíku rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem do pěny, pak zašlehejte žloutky.
Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a máslo s vejci a cukrem a míchejte do řidšího těsta. Postupně dosypávejte mouku, až vznikne hladké a vláčné těsto. Když se přestane lepit na stěny nádoby, vmíchejte rozinky, semleté mandle a nechte těsto přikryté utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto pak opět důkladně prohněťte a rozdělte na několik stejných částí. Z nich vyválejte dlouhé prameny, ty spleťte jako cop či pletenku. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte posekanými mandlemi a nechte opět vykynout.
Vykynutou vánočku pečte při 180 stupních 40-45 minut. Zda je vánočka pečená, prozradí šikmo zapíchnutá špejle. Pokud ji vytáhnete suchou a nelepivou, je vánočka hotová.
Podle toho, v jaké troubě či peci pečete, přikryjte případně vánočku shora papírem, aby se nespálila.
Vánoční Masarykovo cukroví
Suroviny:
300 gramů hladké mouky
200 gramů másla
100 gramů moučkového cukru
150 gramů vlašských ořechů
1 vejce
Mouku, máslo a moučkový cukr smíchejte s jedním vejcem a dobře zpracujte. Nakonec přidejte na větší kousky pokrájené ořechy. Z těsta vyválejte válečky a nechte ztuhnout v lednici.
Ostrým nožem pak válečky krájejte na stejnoměrná kolečka, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě jako jiné podobné cukroví.
Související
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Perfektně upletená vánočka ze šesti pramenů? Trénujte s provazy, radí Petr Stupka
Návodů na pletení vánočky existuje několik, někdy se například pracuje se třemi patry, která se skládají na sebe. Kuchař Petr Stupka ale doporučuje uplést vánočku najednou.
-
Recept na ihned měkké perníčky
Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.