Kulinářské tipy a fígle pro přípravu štědrovečerního menu

Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a vánočka se budou v mnoha domácnostech servírovat na Štědrý den. Kuchař Petr Stupka proto přináší několik tipů, jak dobře zvládnout přípravu těchto jídel. Navíc můžete ještě zkusit oblíbené cukroví prezidenta Masaryka.

Rybí polévka

Nejčastěji se v našem kraji připravuje bílá polévka zahuštěná jíškou s kořenovou zeleninou, rybími vnitřnostmi a masem obraným z hlavy a odřezků.

Rybí polévka s krutony

Můžete zkusit připravit jen silný vývar z odřezků a hlav doplněný kořenovou zeleninou, cibulí a trochou divokého koření. Ten bez zahušťování doplňte na talíři vaječnou omeletou, do které zapečte kousky uvařené zeleniny a obrané maso, přidejte dostatek posekané petrželky, ať je omeleta pestrá.

Pro vylepšení polévky si připravte voničku – na másle zpěňte na nitky nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidejte jemně nasekaný pórek a další zelené natě. Tuto směs přidávejte do horké polévky až těsně před samotným podáváním.

Kapr

Místo oškrabávání šupin z kapra můžete zkusit způsob nazývaný na košilku“. Šupiny zezadu, od ocasu podřezávejte tenkým špičatým nožem a na konci je v podstatě všechny pohromadě sejměte. Jako by si kapr svlékl košilku. Zůstane mu jen čistá, stříbřitá kůže.

Kapra osolíme z obou stran

Ne každý konzumuje rybí kůži, i když se tím ochuzuje o velmi cenné látky. Nejsnáze kůži seříznete z jednotlivých porcí. Kousek kapra položte kůží ke krájecí desce, naříznete ji na okraji a naplocho taženým nožem kůži seříznete. Druhou rukou je třeba kůži pevně přimáčknout na podložku a držet ji. Nejlépe to jde pevnou vidličkou.

Doporučuji smažit kapra v pánvi ve větší vrstvě rozpáleného oleje jen krátce. Tak, aby se ze všech stran osmažil. Pak jednotlivé porce dejte na plech vyložený pečicím papírem a uložte do trouby. Podle času, který zbývá do večeře, nastavte teplotu. Při 100 stupních dopečete běžné porce za 15 minut, při 80 stupních za půl hodiny. Věřte mi, že štědrovečerní kapr bude bez spálené strouhanky a uvnitř krásně šťavnatý.

Bramborový salát

Alchymii pro ochucení bramborového salátu jsem nedávno prakticky předváděl při jedné akci – odvařím nejprve vývar ze zeleniny, přidám cukr, ocet, případně sůl a trochu láku z okurek a opět odvařuji, tedy redukuji. Vznikne opravdu velmi koncentrovaný silný sladkokyselý a slaný odvar. Ten po vychladnutí vmíchám do majonézy a následně vše do salátu.

Syrová cibule v salátu je příliš agresivní. Proto ji spařte vroucí vodou nebo, což je ještě lepší, míchejte spolu s trochou oleje a soli, až pustí šťávu.

Pokud chcete bramborový salát osvěžit a odlehčit, přidejte do něj stejnoměrně krájená jablíčka a citronovou šťávu.

Vánočka

Ingredience
  • 350 gramů hladké mouky
  • 250 gramů hrubé mouky
  • 120 gramů cukru krupice
  • 120 až 150 gramů másla
  • 5 žloutků
  • 100 mililitrů mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z velkého citrónu
  • 50 gramů čerstvého droždí
  • 100 gramů rozinek
  • 50 gramů strouhaných mandlí
  • 10 gramů soli
  • vejce na potření
  • sekané mandle na posypání

Mléko zahřejte, vmíchejte do něj část cukru a trochu mouky, sůl a droždí. Vše nechte přikryté vzkypět.

V rendlíku rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem do pěny, pak zašlehejte žloutky.

Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a máslo s vejci a cukrem a míchejte do řidšího těsta. Postupně dosypávejte mouku, až vznikne hladké a vláčné těsto. Když se přestane lepit na stěny nádoby, vmíchejte rozinky, semleté mandle a nechte těsto přikryté utěrkou vykynout.

Vykynuté těsto pak opět důkladně prohněťte a rozdělte na několik stejných částí. Z nich vyválejte dlouhé prameny, ty spleťte jako cop či pletenku. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte posekanými mandlemi a nechte opět vykynout.

Vykynutou vánočku pečte při 180 stupních 40-45 minut. Zda je vánočka pečená, prozradí šikmo zapíchnutá špejle. Pokud ji vytáhnete suchou a nelepivou, je vánočka hotová.

Podle toho, v jaké troubě či peci pečete, přikryjte případně vánočku shora papírem, aby se nespálila.

Vánoční Masarykovo cukroví

Ingredience
  • 300 gramů hladké mouky
  • 200 gramů másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů vlašských ořechů
  • 1 vejce

Mouku, máslo a moučkový cukr smíchejte s jedním vejcem a dobře zpracujte. Nakonec přidejte na větší kousky pokrájené ořechy. Z těsta vyválejte válečky a nechte ztuhnout v lednici.

Ostrým nožem pak válečky krájejte na stejnoměrná kolečka, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě jako jiné podobné cukroví.

Související

  • Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky

    Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.

  • Rožmberská rybí polévka

    Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Spokojení strávníci poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí.

  • Alchymie bramborového salátu

    Bramborový salát má mnoho podob. A pokud se zadaří, jsou všechny výtečné. A dokonce i zdravé – ne do všech salátů je nutné dávat majonézu. Pár tipů má kulinář Petr Stupka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.