Rožmberská rybí polévka
Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Mnoho spokojených strávníků poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí prostřednictvím webu Českého rozhlasu České Budějovice.
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 gramů kořenové zeleniny
- 50 gramů másla
- 60 gramů jemných ovesných vloček
- 100 gramů dýně hokaido
- 70 gramů pórku
- 150 až 200 gramů rybích vnitřností
- 200 až 300 gramů filetovaného kapra (či jiných ryb)
- 200 mililitrů smetany na vaření na zjemnění
- sůl
- koření (drcený kmín, mletý koriandr, zelené i sušené bylinky)
- na másle opečené krutonky
Základem polévky je vývar ze zeleniny a rybích odřezků. V domácnosti můžeme použít i zeleninový vývar z kostky.
Dalším důležitým momentem pro chuť polévky je kořenová zelenina nakrájená na drobné kostičky, kterou pozvolna opékáme na másle, až trochu změkne a zavoní.
K zahuštění polévky použijeme jemné ovesné vločky, které stačí ve vývaru vařit jen několik minut.
Pro zlepšení barvy i chuti polévky přistrouhejte dýni hokaido a drobně nakrájejte trochu pórku. Co se koření týká, neměl by chybět drcený, či mletý kmín a mleté kuličky koriandru a všeliké suché i zelené bylinky (petržel, libeček, celerová nať, maličko provensálských bylinek).
Nesmí samozřejmě chybět ryba. Kapr zbavený velkých kostí a nakrájený na tenké plátky, tak abychom drobné kosti ve hřbetní a ocasní části trupu rozřezali na kousky o délce 2 až 3 milimetry. Díky tomu nás při konzumaci polévky nebudou žádné kosti obtěžovat.
Tradičně do polévky vařené při výlovu patří i vnitřnosti, tedy mlíčí a jikry nakrájené na kousky, stejně jako maso včetně kůže, krátce povařené v již hotové polévce.
Na závěr pak polévku zjemněte smetanou, doplňte posekanou natí petržele a podávejte.
Při výlovu jsme neměli na másle osmahnuté, krásně křupavé kostičky pečiva, ale pro doma je určitě do polévky doporučuji.
Související
-
Kapr v houbové remuládě
K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí recept na kapra v houbové remuládě.
-
Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.