Rajčatová polévka s cuketou

Polévku z rajského protlaku, do které se přidává i cuketa, případně dýně, připravuje kulinář Petr Stupka. Zkuste recept podle autora rozhlasového Kuchařského čarování i vy. Hodí se hlavně v letním období, kdy je sezónní zelenina dostupná.

Ingredience
  • 200 gramů rajčatového protlaku
  • 200 gramů cukety (dýně hokaidó)
  • 60 gramů cibule
  • 70 gramů celeru
  • olej
  • ocet
  • 500 mililitrů zeleninového vývaru
  • sůl
  • libeček
  • máslo
  • petrželová nať
  • 100 mililitrů smetany

Na oleji opékejte nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte opéci, aby zavoněl.

Následně v tomto základu osmahněte nahrubo strouhanou cuketu. Potom přidejte rajčatový protlak, zeleninový vývar, sůl a můžete přidat i trochu chilli. Vše zvolna vařte, až zelenina změkne.

Na závěr přidejte do polévky trochu citronové šťávy, nasekaný libeček a nať petržele. Vše případně rozmixujte na hladký krém. Hotovou polévku zjemněte smetanou.

Můžete také část cukety nakrájet na nudličky, či kolečka, krátce opéci a vložit do polévky jako zajímavou ozdobu spolu s opečenými kousky pečiva.

Související