Rajčatová polévka s cuketou
Polévku z rajského protlaku, do které se přidává i cuketa, případně dýně, připravuje kulinář Petr Stupka. Zkuste recept podle autora rozhlasového Kuchařského čarování i vy. Hodí se hlavně v letním období, kdy je sezónní zelenina dostupná.
- 200 gramů rajčatového protlaku
- 200 gramů cukety (dýně hokaidó)
- 60 gramů cibule
- 70 gramů celeru
- olej
- ocet
- 500 mililitrů zeleninového vývaru
- sůl
- libeček
- máslo
- petrželová nať
- 100 mililitrů smetany
Na oleji opékejte nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte opéci, aby zavoněl.
Následně v tomto základu osmahněte nahrubo strouhanou cuketu. Potom přidejte rajčatový protlak, zeleninový vývar, sůl a můžete přidat i trochu chilli. Vše zvolna vařte, až zelenina změkne.
Na závěr přidejte do polévky trochu citronové šťávy, nasekaný libeček a nať petržele. Vše případně rozmixujte na hladký krém. Hotovou polévku zjemněte smetanou.
Můžete také část cukety nakrájet na nudličky, či kolečka, krátce opéci a vložit do polévky jako zajímavou ozdobu spolu s opečenými kousky pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.