Rajčatová polévka s cuketou
Polévku z rajského protlaku, do které se přidává i cuketa, případně dýně, připravuje kulinář Petr Stupka. Zkuste recept podle autora rozhlasového Kuchařského čarování i vy. Hodí se hlavně v letním období, kdy je sezónní zelenina dostupná.
- 200 gramů rajčatového protlaku
- 200 gramů cukety (dýně hokaidó)
- 60 gramů cibule
- 70 gramů celeru
- olej
- ocet
- 500 mililitrů zeleninového vývaru
- sůl
- libeček
- máslo
- petrželová nať
- 100 mililitrů smetany
Na oleji opékejte nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte opéci, aby zavoněl.
Následně v tomto základu osmahněte nahrubo strouhanou cuketu. Potom přidejte rajčatový protlak, zeleninový vývar, sůl a můžete přidat i trochu chilli. Vše zvolna vařte, až zelenina změkne.
Na závěr přidejte do polévky trochu citronové šťávy, nasekaný libeček a nať petržele. Vše případně rozmixujte na hladký krém. Hotovou polévku zjemněte smetanou.
Můžete také část cukety nakrájet na nudličky, či kolečka, krátce opéci a vložit do polévky jako zajímavou ozdobu spolu s opečenými kousky pečiva.
Související
-
Studené polévky na léto – gazpacho a starodávná okurková
Spoustu inspirace pro léto v kuchyni nabízí oblast Středozemního moře. Připravuje se tu třeba proslulá ledová polévka gazpacho z rajčat, cibule, česneku a červené papriky.
-
Recepty z rajčat. Zapečte je, připravte polévku a domácí kečup
Konzumace rajčat je jednoznačně vhodná. Rajská jablíčka zlepšují náladu, posilují imunitu i zlepšují zažívání. V kuchyni je můžete využít na mnoho způsobů.
-
Krémová kedlubnová polévka
Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba krémovou polévku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka