Studené polévky na léto – gazpacho a starodávná okurková
Spoustu inspirace pro léto v kuchyni nabízí oblast Středozemního moře. Připravuje se zde například proslulá ledová polévka gazpacho z rajčat, cibule, česneku a červené papriky. Vyzkoušejte ji, stojí za to! A jestli nemáte náladu na exotickou specialitu, servírujte studenou okurkovou polévku.
Gazpacho
- 200 gramů salátové okurky
- 400 gramů rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 4 plátky toastového chleba
- 100 mililitrů olivového oleje
- vinný ocet (citronová šťáva)
- sůl, pepř
Okurky oloupejte a polovinu z nich dejte stranou na ozdobu polévky. Rajčata spařte a oloupejte, pak rozkrojte a zbavte semínek. Papriky rozkrojte a očistěte od žeber a semínek. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky.
Pak všechny suroviny a koření, včetně oleje a toastového chleba, rozmixujte ve studené vodě nebo vychlazeném zeleninovém vývaru. Pokud je třeba, můžete polévku ještě zahustit chlebem nebo rozmělněnou zeleninou.
Nechte vychladit v lednici. Na závěr ozdobte kostičkami oloupaných okurek a chlebovými krutony.
Starodávná okurková
- 300 gramů oloupaných okurek
- 500 mililitrů podmáslí
- 100 gramů oloupané žemle (veky)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Okurky nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte s prolisovaným česnekem a trochou čerstvě semletého pepře. Nechte je chvíli stát v chladu.
Pak k okurkám přimíchejte husté podmáslí, nebo podobný kysaný mléčný výrobek. Do vzniklé polévky nasypte na sucho opražené kostky žemle, nechte je v polévce pomalu rozmočit a podávejte.
Související
-
Zapečené cukety na tři způsoby, placky, smažená cuketa
Gratinované, česky řečeno zapékané, cukety můžete připravit na mnoho způsobů. Pokrm může mít konzistenci sekané fáše ztužené vejci nebo můžete zvolit vrstvení surovin.
-
Jahodový koktejl
Jahody jsou symbolem začínajícího léta, ale také patří mezi velmi zdravé potraviny. Pokud hledáte způsob, jak je jednoduše a chutně zpracovat, zkuste koktejl.
-
Jednoduché pokrmy s kuskusem a bulgurem, hummus z cizrny a indická čočka
Orientální inspirace se podle kulináře Petra Stupky výborně hodí do letní kuchyně. Doporučuje využít kuskus, jehož příprava je velice rychlá, nebo obilnou trhanku bulgur.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.