Studené polévky na léto – gazpacho a starodávná okurková
Spoustu inspirace pro léto v kuchyni nabízí oblast Středozemního moře. Připravuje se zde například proslulá ledová polévka gazpacho z rajčat, cibule, česneku a červené papriky. Vyzkoušejte ji, stojí za to! A jestli nemáte náladu na exotickou specialitu, servírujte studenou okurkovou polévku.
Gazpacho
- 200 gramů salátové okurky
- 400 gramů rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 4 plátky toastového chleba
- 100 mililitrů olivového oleje
- vinný ocet (citronová šťáva)
- sůl, pepř
Okurky oloupejte a polovinu z nich dejte stranou na ozdobu polévky. Rajčata spařte a oloupejte, pak rozkrojte a zbavte semínek. Papriky rozkrojte a očistěte od žeber a semínek. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky.
Pak všechny suroviny a koření, včetně oleje a toastového chleba, rozmixujte ve studené vodě nebo vychlazeném zeleninovém vývaru. Pokud je třeba, můžete polévku ještě zahustit chlebem nebo rozmělněnou zeleninou.
Nechte vychladit v lednici. Na závěr ozdobte kostičkami oloupaných okurek a chlebovými krutony.
Starodávná okurková
- 300 gramů oloupaných okurek
- 500 mililitrů podmáslí
- 100 gramů oloupané žemle (veky)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Okurky nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte s prolisovaným česnekem a trochou čerstvě semletého pepře. Nechte je chvíli stát v chladu.
Pak k okurkám přimíchejte husté podmáslí, nebo podobný kysaný mléčný výrobek. Do vzniklé polévky nasypte na sucho opražené kostky žemle, nechte je v polévce pomalu rozmočit a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka