Jak si naklíčit zrnka a semínka?

Nejjednodušší cesta ke zdravým klíčkům plným vitamínů a jiných důležitých látek vede do obchodu. Kdo chce ale mít z klíčků dvojnásobnou radost a užitek, může si doma semena či zrnka naklíčit sám. Sledovat, kterak semínka ožívají, není totiž zajímavé jen pro malé děti.

Nejprve je třeba semena namočit, přímo ponořit do vody, nechat je doslova natáhnout vodu. Potom, aby zrnka mohla dýchat, vodu slijte a již oživující semínka důkladně propláchněte.

Následně vezměte husté síto a na něj zrníčka rozložte a občas je osprchujte nebo vnořte do vody. Proplachování a vlhčení je důležité proto, aby semínka nezahnívala. Proto ani nesmí být při klíčení ponořená.

Zde jsou základní informace k nakličování jednotlivých druhů. Vždy bude pochopitelně záležet na konkrétních zdrojích, proto berte uvedené rady jako orientační:

Cizrna
Při namáčení cca 15 hodin dvakrát či třikrát vyměňte vodu a cizrnu propláchněte, klíčení dva až až dny a teplota do 18 stupňů!

Čočka
Namáčet 8 až 12 hodin a jeden až dva dny nechte klíčit na sítu, průběžně proplachovat 3x denně.

Hrách
Namáčet 12 až 16 hodin a pak nechat klíčit jeden až tři dny. Lépe klíčí zpravidla hrách zelený. Potřebuje pravidelně zavlhčovat či proplachovat a stálou teplotu kolem 20 stupňů. Klíčí i v temnu.

Naklíčené fazole mungo

Mungo fazole (někdy se jim říká zelená sója)
Namáčet 10 hodin a poté dva až tři dny klíčení s pravidelným vlhčením či proplachováním 4x denně. Klíčí na sítu, misce, ve sklenici, ale i ve vyšší vrstvě v PET lahvi s odříznutým vrcholem a proděravělým dnem, aby stékající voda vytékala ven.

Pohanka
Pokud chcete získat naklíčená semínka, pak použijte loupanou pohanku. Stačí ji namočit na 30 minut a potom nechat nejlépe na keramické misce do druhého dne. Pozor ale, musíte mít pokud možno neporušená semínka světlé (šedo-zelenavé) pohanky. Jestliže toužíte po výhoncích, pak si kupte tmavá neloupaná semínka, 16 hodin je máčejte a potom dva nebo tři dny nechte klíčit, nejlépe na tkanině ve vysoké vlhkosti a následně to bude trvat asi týden, až výhonky dostatečně vyrostou a můžete je sklízet.

Řepa
Výhonky řepy jsou krásně červené a velmi dekorativní. Tvrdá semínka máčejte 24 hodin a potom při teplotě nad 20 stupňů na keramických talířích nechte růst jeden až dva týdny.

Naklíčená řeřicha

Řeřicha
Není třeba ji přemáčet, jen průběžně rosit nejlépe na keramické misce při teplotě kolem 21 stupňů. Můžete ji od třetího dne sklízet, ale klidně i za týden, kdy výhonky značně narostou.

Sója
Namáčení 16 hodin a pak klíčení nejlépe v uzavřené sklenici. Je třeba ji pravidelně proplachovat, vždy po pěti hodinách. Po čtyřech dnech je naklíčeno, pokud nedáte sklenici na příliš teplé místo (do 21 stupňů).

Slunečnice
Vyloupaná nepoškozená semena máčejte 5 hodin, potom je nechte klíčit při teplotě 20 stupňů, nejlépe na sítu, aby je bylo možné důkladně proplachovat. Nenaklíčená semínka odstraňujte – za 24 hodin jsou připraveny ke konzumaci.

Vojtěška
S jejím klíčením je to komplikované a nejlepší je, podle mého názoru, keramický neglazovaný talíř či miska (pod květináč). Namáčení čtyři až šest hodin a pak maličká semínka rozprostřete na keramický talíř a pravidelně určitě 4x za den zaroste rozprašovačem. Semínka nesmí uschnout a nesmí plavat ve vodě. Klíčí už druhý den, ale v tomto případě je lepší počkat si tři až pět dnů na výhonky, tedy až se porost zazelená.

Co s naklíčeným?

Klíčky a naklíčená semínka jsou zelenina a navíc jemná a v podstatě nejčerstvější, jakou si umíte vypěstovat. Uvádím to proto, že při jejich další úpravě je dobré se k nim chovat šetrně jako k jemné zelenině v kuchyni.

Nejlepší je konzumovat je syrové nebo lehce spařené. Protože se mimo jiné mění při klíčení v zrnkách a semenech škroby, tedy glycidy čili cukry, má všechno naklíčené nasládlou a trochu mdlou chuť. Z hlediska výživy potřebuje nastartovaný život doplnit trochu tuku, aby tělo mohlo vše využít.

Naklíčené fazole

Za ideální považuji dresink z olivového oleje s trochou soli, velmi jemně krájenou cibulkou, balsamikovým octem a nějakými zelenými pochopitelně nasekanými bylinkami. Zálivku je nutné chvíli šlehat metličkou a teprve pak se z ní stane ta správná dobrota.

Další radou je přimíchávat naklíčené do dalších surovin, například salátů. Zvláštní chuť klíčků a naklíčeného dobře schová kysaná smetana s koprem.

Běžně se dávají naklíčené luštěniny do polévek, většinou ke konci, aby se krátce povařily. Případně se s nimi může po rozmixování lehce polévka zahustit spolu s trochou ovesných vloček.

Výhodou naklíčených luštěnin je to, že se nadýmavé látky procesem klíčení mění a náš organismus při konzumaci a hlavně trávení už tolik nepříjemnou plynatostí neobtěžují.

Bramborové placky s naklíčenou čočkou

Suroviny:
150 gramů čočky
500 gramů brambor
3 vejce
40 gramů bramborového škrobu
petrželová nať
provensálské bylinky
sůl
sádlo na pečení

Čočku propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte ji nejméně 24 hodin namočenou. Druhý den ji propláchněte a nechte klíčit, nejlépe v sítu, aby bylo možné ji průběžně namáčet. Třetí den bude naklíčená.

Ve slupce uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte, přidejte do nich vejce, škrob, sůl, koření a naklíčenou čočku. Vše krátce propracujte a ze vzniklého těsta tvořte placky a pečte je na sádle. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte trochu strouhanky nebo škrobu.

Placky můžete doplnit také uzeným sýrem, uzeninou a podobně.

autor: Petr Stupka

Související

  • Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti

    Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.

  • Domácí chléb

    Chléb je po tisíce let jedním z nejhlavnějších pokrmů, který znají lidé na celém světě. Má stovky podob i chutí. Petr Stupka poradil, jak si doma připravit vlastní chléb.

  • 7 zásad zdravého vaření podle Petra Stupky

    O zdravém jídle, vaření a stravování se toho mnoho namluví i napíše. Kulináři Petru Stupkovi ale trochu vadí, že se vše soustředí na počítání kalorií a zázračné doplňky.