Záhorácký závitek s kysaným zelím
Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží. Rozhodující je, že jde o skvělý a přitom velmi jednoduchý pokrm.
- 800 gramů prorostlého vepřového boku, či krkovice bez kosti
- 500 gramů kysaného zelí
- 200 gramů cibule
- 100 gramů voňavého špeku, nebo slaniny
- sůl
- drcený kmín
- čerstvě pomletý pepř
Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte ji krátce opéct na rozškvařenou slaninu, aby změkla. Následně přimíchejte překrájené kysané zelí a vše promíchejte.
Maso nakrájejte na stejnoměrné plátky, důkladně rozklepejte. Osolte, okmínujte a pomelte pepřem a rozdělte na ně připravené zelí. Pak plátky zaviňte a vložte je do pekáče, nebo jiné nádoby vhodné k pečení.
Trochu podlijte a pečte pod poklicí nejprve zvolna (140 stupňů zhruba 45 minut). Nakonec závitky odkryjte a dopékejte při vyšší teplotě, aby se povrch opekl do zlato-červena.
Podávejte se šťouchanými bramborami, haluškami, knedlíky nebo jen s chlebem.
TIP: Rád připravuji také sládkovy špačky. Je to vlastně variace na uvedený recept. Do zelí přidejte dobrou klobásu nakrájenou na kousky, rozklepané plátky masa posypejte paprikou, nebo grilovacím kořením a celou pečínku podlijte černým, nebo i světlým pivem.
Související
-
Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.
-
Rolované vepřové koleno na pivě a medu
Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované koleno. Bez oblíbeného nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.
-
Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.