Záhorácký závitek s kysaným zelím

Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží. Rozhodující je, že jde o skvělý a přitom velmi jednoduchý pokrm.

Ingredience
  • 800 gramů prorostlého vepřového boku, či krkovice bez kosti
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 200 gramů cibule
  • 100 gramů voňavého špeku, nebo slaniny
  • sůl
  • drcený kmín
  • čerstvě pomletý pepř

Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte ji krátce opéct na rozškvařenou slaninu, aby změkla. Následně přimíchejte překrájené kysané zelí a vše promíchejte.

Maso nakrájejte na stejnoměrné plátky, důkladně rozklepejte. Osolte, okmínujte a pomelte pepřem a rozdělte na ně připravené zelí. Pak plátky zaviňte a vložte je do pekáče, nebo jiné nádoby vhodné k pečení.

Trochu podlijte a pečte pod poklicí nejprve zvolna (140 stupňů zhruba 45 minut). Nakonec závitky odkryjte a dopékejte při vyšší teplotě, aby se povrch opekl do zlato-červena.

Podávejte se šťouchanými bramborami, haluškami, knedlíky nebo jen s chlebem.

TIP: Rád připravuji také sládkovy špačky. Je to vlastně variace na uvedený recept. Do zelí přidejte dobrou klobásu nakrájenou na kousky, rozklepané plátky masa posypejte paprikou, nebo grilovacím kořením a celou pečínku podlijte černým, nebo i světlým pivem.

Související

  • Moravský vrabec

    Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.

  • Rolované vepřové koleno na pivě a medu

    Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované koleno. Bez oblíbeného nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.

  • Znojemský guláš

    Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.