Znojemský guláš

Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept z jižní Moravy přináší kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 1 kilogram brambor
  • 1 velká cibule
  • 100 gramů slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 slané, nebo 4 octové okurčičky
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • špetka kmínu
  • 1 kávová lžička pálivé papriky
  • případně uzené maso, frankfurtské, nebo debrecínské párky

Na kolečka nakrájenou cibuli opražíme s kousky slaniny. Poté vmícháme rajčatový protlak, kmín, pálivou papriku a na plátky nakrájené stroužky česneku.

Oloupeme brambory, nakrájíme je na čtvrtky a přidáme do směsi. Důkladně promícháme a hrnec naplníme studenou vodou tak vysoko, aby brambory byly ponořené. Pomalu vaříme, až změknou.

Nakonec přidáme na plátky nakrájené okurky.

Za luxus se považovalo, když se při vaření přidalo k bramborám několik kousků uzeného masa, slaniny nebo dokonce dvě nožky na kousky nakrájených párků. Nelze pochybovat o tom, že s těmito přísadami chutnal znojemský guláš dvakrát tak dobře.

Související

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Bramborový nákyp s okurkovým salátem

    Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.

  • Moravský vrabec

    Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.