Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept z jižní Moravy přináší kulinář Petr Stupka.
- 1 kilogram brambor
- 1 velká cibule
- 100 gramů slaniny
- 3 stroužky česneku
- 2 slané, nebo 4 octové okurčičky
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- špetka kmínu
- 1 kávová lžička pálivé papriky
- případně uzené maso, frankfurtské, nebo debrecínské párky
Na kolečka nakrájenou cibuli opražíme s kousky slaniny. Poté vmícháme rajčatový protlak, kmín, pálivou papriku a na plátky nakrájené stroužky česneku.
Oloupeme brambory, nakrájíme je na čtvrtky a přidáme do směsi. Důkladně promícháme a hrnec naplníme studenou vodou tak vysoko, aby brambory byly ponořené. Pomalu vaříme, až změknou.
Nakonec přidáme na plátky nakrájené okurky.
Za luxus se považovalo, když se při vaření přidalo k bramborám několik kousků uzeného masa, slaniny nebo dokonce dvě nožky na kousky nakrájených párků. Nelze pochybovat o tom, že s těmito přísadami chutnal znojemský guláš dvakrát tak dobře.
Související
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
-
Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.