Banánový chlebíček
Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě. Svůj recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 2 – 3 banány (450 gramů)
- 200 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů přírodního cukru
- 70 gramů másla
- 2 vejce
- 50 mililitrů podmáslí (nebo mléka s trochou citronové šťávy)
- menší lžička jedlé sody
- špetka soli
Kouskem másla vytřete a hrstkou mouky vysypejte formu na chlebíček. Zapněte troubu na 170 stupňů.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a trochou soli do pěny. Poté přidejte rozměklé máslo a nakonec rozmačkané banány s podmáslím (nebo mlékem s citronovou šťávou).
Vzniklou směs promíchejte s prosátou moukou, do které předem rozmíchejte jedlou sodu. Řídké těsto nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.
Nebojte se experimentovat
Do těsta můžete podle chuti přidat kousky čokolády, ořechy či sušené ovoce.
Petr Stupka velmi rád přidává do chlebíčku mletý kardamon a trochu koření pěti vůní, hodí se i vanilka a mletá skořice.
Pokud chcete použít celozrnnou mouku, například špaldovou, přidejte o půl deci více podmáslí (mléka).
Bezlepkovou variantu připravíte snadno z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky. V tom případě přidejte do těsta balíček pudinkového prášku, nebo 40 gramů bramborového škrobu.
Související
-
Rybízový koláč z kyšky
Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.
-
Dort „jako sachr“
Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.
-
Jahodový dezert se sušenkami
Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.