Banánový chlebíček

Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě. Svůj recept nabízí kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 2 – 3 banány (450 gramů)
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů přírodního cukru
  • 70 gramů másla
  • 2 vejce
  • 50 mililitrů podmáslí (nebo mléka s trochou citronové šťávy)
  • menší lžička jedlé sody
  • špetka soli

Kouskem másla vytřete a hrstkou mouky vysypejte formu na chlebíček. Zapněte troubu na 170 stupňů.

V míse vyšlehejte vejce s cukrem a trochou soli do pěny. Poté přidejte rozměklé máslo a nakonec rozmačkané banány s podmáslím (nebo mlékem s citronovou šťávou).

Vzniklou směs promíchejte s prosátou moukou, do které předem rozmíchejte jedlou sodu. Řídké těsto nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.

Nebojte se experimentovat

Do těsta můžete podle chuti přidat kousky čokolády, ořechy či sušené ovoce.

Petr Stupka velmi rád přidává do chlebíčku mletý kardamon a trochu koření pěti vůní, hodí se i vanilka a mletá skořice.

Pokud chcete použít celozrnnou mouku, například špaldovou, přidejte o půl deci více podmáslí (mléka).

Bezlepkovou variantu připravíte snadno z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky. V tom případě přidejte do těsta balíček pudinkového prášku, nebo 40 gramů bramborového škrobu.

Související

  • Rybízový koláč z kyšky

    Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Jahodový dezert se sušenkami

    Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.