Zvěřinové ragú s jeřabinami
Jeřabinový kompot, švestková povidla, kořenovou zeleninu a zvěřinu spojuje recept na ragú, které rád připravuje kulinář Petr Stupka. Jídlo má podzimní příchuť, ale můžete si jej vychutnat kdykoli.
- 1 kilogram krájeného masa ze zvěřiny (srnčí, daňčí nebo jelení)
- 400 gramů kořenové zeleniny
- 150 gramů cibule
- 150 gramů slaniny
- 100 gramů sádla
- 60 gramů švestkových povidel
- 80 gramů jeřabinového kompotu
- 80 gramů rajčatového protlaku
- 300 mililitrů červeného vína
- sůl
- divoké koření
- 40 gramů másla
Nejprve na tuku opečte plátky kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), poté přidejte hrubě krájenou cibuli a na kostičky krájenou slaninu.
Když se vše pěkně opeče a zavoní, vmíchejte rajčatový protlak. I ten nechte v základu opéci. Pak přidejte divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, snítku tymiánu) a na stejnoměrné kostky nakrájené a dobře osolené maso.
Vše podlijte vínem a velmi zvolna duste pod poklicí, nejlépe v troubě při teplotě 110 stupňů, dokud maso nebude téměř měkké.
V kompotovém nálevu rozmíchejte povidla na řídkou kašičku a spolu s jeřabinami vše přimíchejte do ragú. Přidejte máslo a nechte ještě 15 minut podusit.
Ideální je nechat ragú do druhého dne zchlazené proležet, ale nutné to není.
TIP: Běžně se do takovýchto ragú přidávají na závěr i na másle podušená jablka či hrušky. V některých receptech doporučují pokrm lehce zahustit strouhaným perníkem a přisladit medem.
Související
-
Poctivá domácí paštika podle desatera Petra Stupky
Udělat dobrou zvěřinovou paštiku je výzva. Ale i radost. Pokud totiž zvládnete základy přípravy, můžete si pak už připravovat masové pomazánky s rozmanitými ingrediencemi.
-
Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.
-
Kančí maso v kapustě s bramborami
Dostali jsme se k masu z divočáka a hledáte inspiraci, jak s ním naložit? Kulinář Petr Stupka doporučuje recept, který kombinuje kančí kousky s kapustou a také celerem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.