Kančí maso v kapustě s bramborami
Dostali jsme se k masu z divočáka a hledáte inspiraci, jak s ním naložit? Kulinář Petr Stupka doporučuje svůj recept, který kombinuje kančí kousky s kapustou a také řapíkatým celerem.
- 600 gramů kančí plece, či krkovice
- 400 gramů kapusty
- 150 gramů řapíkatého celeru
- 100 gramů cibule
- 70 gramů slaniny
- 30 gramů česneku
- 60 gramů sádla
- sůl
- drcený kmín
- brambory
Maso nakrájejte na stejnoměrné kousky. Osolte, okmínujte, doplňte česnekem a mírně podlité vodou dejte péci do trouby při teplotě 140 stupňů asi 30 minut.
Stejnoměrně nakrájenou kapustu spařte vroucí vodou a nechte krátce odstát.
V kastrolu opečte na sádle cibuli s částí slaniny a kmínem. Když cibule začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek a řapíkatý celer. Krátce vše opečte. Pak přidejte spařenou a okapanou kapustu, sůl a trochu vody. Zeleninu nechte asi pět minut dusit pod poklicí.
V závěrečné fázi maso intenzivně dopékejte na 170 stupňů, aby se opeklo. Poté k němu přidejte kapustu, oškrábejte spečeninu ze stran nádoby a vše dopékejte, aby se chutě spojily.
Zbylou slaninu rozpečte a přelijte nakonec přes podávanou směs. Ideální přílohou jsou pečené nebo vařené brambory.
Související
-
Záhorácký závitek s kysaným zelím
Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží.
-
Dýňová polévka
Populární polévka z dýně hokaido a další zeleniny patří k závěru léta. Je jen na vás, jak její chuť doladíte. Recept kulináře Petra Stupky preferuje orientální styl.
-
Lotrinský králík
Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, prorostlou slaninou a bílým vínem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.