Tažený a křehký závin s ovocem

Vrcholí ovocná sezóna, a tak se hodí tip na tradiční štrúdl, který obohatí sladký jídelníček. Upečte podle receptu kulináře Petra Stupky klasický závin, nebo zkuste těžší taženou variantu.

Tažený závin

Ingredience
  • 200 mililitrů vlažné vody
  • 1 lžíce oleje, nebo sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 320 gramů hladké mouky
  • špetka soli

Nejprve rozšlehejte tekuté ingredience, pak je zapracujte do mouky se solí. Vzniklé těsto má být vláčné a měkké.

Těsto upravte na bochánek, ten položte na pomoučený vál, potřete tukem, aby těsto neosychalo, a přikryjte zahřátým kastrolem. Nechte asi půl hodiny zrát. Kastrol je možné několikrát vyměnit za další zahřátý.

Nejsložitější je vytahování těsta. Uvedené množství je na tři nohy závinu. Proto si ukrojte třetinu a zbývající těsto nechte přikryté pod teplým kastrolem.

Nejprve třetinu bochánku trochu prohněťte, pak válečkem roztlačte, či rozválejte na silnější plát a poté začněte těsto natahovat. Od středu ke krajům, zvolna, jen tak, jak nám to pružnost těsta dovoluje. Ruce mějte složené v pěst a vytahujte těsto hřbetem ruky. Těsto si můžete i trochu potřít olejem. Tahejte, pokud možno, do obdélníkového tvaru, až bude těsto tenoučké.

Důležité je položit si na vál pomoučenou utěrku, nebo použít silikonový pružný vál. Vytažené těsto totiž bez jejich pomocí těžko svinete na závin.

Zprvu pečte na 200 stupňů asi pět minut, pak 20 až 25 minut při 180 stupních.

Křehký závin

Ingredience
  • 400 gramů hladké mouky
  • 250 gramů tuku
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 6 lžic vlažné vody

Z mouky, změklého tuku a dalších surovin vypracujte stejnorodé hladké těsto. To nechte asi 15 minut odležet v lednici a pak z něho tvořte závin.

Pečte při 180 stupních podle velikosti asi 20 minut.

Náplně do závinu

  • Z tvarohu: 500 gramů měkkého tvarohu, 2 vejce, lžíce pudinkového prášku, 100 gramů cukru, rozinky a další sušené ovoce, případně i čerstvé meruňky, můžete přidat i trochu rumu, či likéru.
  • Jablková: 1 kilogram oloupaných jablek, 100 gramů cukru, skořice, 100 gramů strouhanky, případně sušené švestky, meruňky, rozinky, ořechy.
  • Hroznová: 1 kilogram hroznů, 100 gramů drcených sušenek, nebo piškotů, 100 gramů cukru. Podobně připravíte i višňovou, třešňovou a jiné ovocné náplně. Pokud přidáte mandle, nebo ořechy, nic nezkazíte.
  • Švestková: 1 kilogram švestek, 100 gramů mletého máku, 100 gramů cukru, skořice, vanilkový cukr, lžička rozpustné kávy.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.