Mramorová bublanina

Bublanina patří mezi klasické dezerty české kuchyně. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit, zkuste recept na dvoubarevnou bublaninu s ovocem autora pořadu Kuchařské čarování Petra Stupky.

Ingredience
  • 200 mililitrů smetany
  • 60 gramů másla
  • 3 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • 300 gramů višní, nebo jiného ovoce

Rozehřáté máslo šlehejte s vejci, cukrem a špetkou soli do pěny. Potom přilijte smetanu a postupně zapracujte mouku smísenou s práškem do pečiva.

Do pekáče s pečicím papírem, nebo klasicky vysypaného, vlijte dvě třetiny těsta. Ve zbytku těsta rozmíchejte kakao a nepravidelně ho nalijte přes těsto bílé.

Nakonec ovoce promíchejte s moukou a rovnoměrně rozložte po povrchu těsta.

Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.