Mramorová bublanina
Bublanina patří mezi klasické dezerty české kuchyně. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit, zkuste recept na dvoubarevnou bublaninu s ovocem autora pořadu Kuchařské čarování Petra Stupky.
- 200 mililitrů smetany
- 60 gramů másla
- 3 vejce
- 250 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů cukru
- 3 lžíce kakaa
- prášek do pečiva
- sůl
- 300 gramů višní, nebo jiného ovoce
Rozehřáté máslo šlehejte s vejci, cukrem a špetkou soli do pěny. Potom přilijte smetanu a postupně zapracujte mouku smísenou s práškem do pečiva.
Do pekáče s pečicím papírem, nebo klasicky vysypaného, vlijte dvě třetiny těsta. Ve zbytku těsta rozmíchejte kakao a nepravidelně ho nalijte přes těsto bílé.
Nakonec ovoce promíchejte s moukou a rovnoměrně rozložte po povrchu těsta.
Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut.
Související
-
Jablka v županu s ořechovou nádivkou
Blížící se podzim je dobou, kdy začneme sklízet jablka. Ty se v Čechách využívají do mnoha sladkých pokrmů. Mezi klasiku, kterou stojí za to zkusit, patří jablka v županu.
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
-
Co z jablek a hrušek kromě štrúdlu? Opijte je, osmažte nebo spojte s karamelem
Kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování poradil, jak naložit s plody, kterých často máme ze zahrádky přebytek. Zkuste opilé hrušky, jablíčka v karamelu a smažené ovoce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.