Jablka v županu s ořechovou nádivkou

Konec léta a blížící se podzim je dobou, kdy začneme sklízet jablka. Ty se v Čechách využívají do mnoha sladkých pokrmů. Mezi klasiku, kterou stojí za to zkusit, patří jablka v županu. Recept nabízí autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 300 gramů listového těsta
  • cca 500 gramů menších jablek
  • vejce na potření
  • cca 200 gramů surovin na náplň – sekané ořechy, sušené meruňky, rozinky, čokoláda na vaření

Jablka omyjte, osušte a zespodu vykrojte jádřinec. Nejlépe to jde půlkulatým vykrajovátkem. V jablku tak vznikne kulovitý otvor, který vyplní nádivka. Tu připravte smícháním posekané čokolády, sušeného ovoce a ořechů.

Z listového těsta vyválejte tenký plát a nařežte na stejnoměrné čtverce. Potřete je lehce vejcem a rádýlkem nařízněte čtverce od rohů a zprostředka každé strany.

Do středu položte jablko s nádivkou a cípy těsta skládejte postupně na jablko. Navrchu umáčkněte tak, aby stopka zůstala koukat a těsto se spojilo.

Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě na 220 stupňů asi 5 minut a následně při 180 stupních asi 10 až 15 minut.

Podávejte ještě teplé s trochou karamelové omáčky a kysanou smetanou.

Související