Nepečený dort z jablek a skořicové řezy

Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. O inspiraci na nepečený dort z jablek jej poprosila jedna z návštěvnic na výstavě Země živitelka. Její přání tedy plní a k tomu přidává i tip na skořicové řezy.

Nepečený dort z jablek

Ingredience
  • 750 gramů očištěných a oloupaných jablek
  • 7 lžic cukru krupice
  • 2 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • balíček kulatých piškotů
  • trochu sušených rozinek nebo brusinek

Jablka nahrubo nastrouhejte, přilijte k nim hrnek vody a přidejte cukr. Pak přiveďte k varu a asi deset minut vařte.

Poté přilijte druhý hrnek vody, ve kterém jste rozmíchali pudinkový prášek. Opět vařte, ale už jenom do doby, až se provaří škrob, tedy asi tři minuty. Pak přidejte kousky rozinek či brusinek.

Ještě teplou hmotu (ale ne vařící) nanášejte do formy a prokládejte ji piškoty. Celý dort pak dejte pořádně vychladit, nejlépe do druhého dne. Jednotlivé řezy podávejte se šlehanou smetanou.

Skořicové řezy

Suroviny na těsto:
4 vejce
100 gramů cukru krupice
100 mililitrů mléka
100 mililitrů oleje
200 gramů hladké mouky
vanilkový cukr
mletá skořice
prášek do pečiva
špetku soli

Suroviny na vanilkový pudink:
balíček pudinku
400 mililitrů mléka
50 gramů cukru krupice
skořicový cukr
kysaná smetana a ovoce na ozdobení

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté vmíchejte mléko, olej, sůl a nakonec mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a mletou skořicí. Vzniklou hmotu nalijte na vymaštěný a vysypaný plech, stejnoměrně rozetřete a do těsta vlijte po lžících uvařený vlahý pudink. Hned potom pečte asi 25 minut při 180 stupních.

Vychladlou upečenou hmotu nařežte na stejnoměrné řezy, každý s důlkem vzniklým nalitím pudinku. Doplňte kysanou smetanou, posypte skořicovým cukrem a ozdobte čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Stejně tak můžete celou upečenou hmotu potřít kysanou smetanou a posypat skořicí nebo podobně experimentovat.

Související

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Banánový chlebíček

    Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.

  • Rybízový koláč z kyšky

    Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.