Rybízový koláč z kyšky

Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč z kyšky, nebo podmáslí podle receptu kulináře Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.

Ingredience
  • 250 gramů jemných ovesných vloček
  • 450 gramů podmáslí, nebo kyšky
  • 3 větší vejce
  • 180 gramů cukru krupice
  • 100 gramů másla
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • sůl
  • lžička mleté skořice
  • sáček prášku do pečiva
  • 400 až 500 gramů rybízu

Ovesné vločky promíchejte s podmáslím, nebo kyškou a nechte nabobtnat.

Vejce, cukr a máslo šlehejte do pěny. Poté přimíchejte špetku soli, namočené vločky, skořici a mouku promíchanou s kypřicím práškem.

Hutné těsto rozetřete na plech, nebo do formy. Posypte rybízem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Související

  • Mramorová bublanina

    Bublanina patří mezi klasické dezerty české kuchyně. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit, zkuste recept na dvoubarevnou bublaninu s ovocem kuchařského čaroděje Petra Stupky.

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

    Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.