Vánoční punčový chlebíček

Jednoduché a trvanlivé sladké pečivo, které se skvěle hodí ke všem horkým nápojům. Kulinář Petr Stupka ho rád podává s vánočním punčem, vyzkoušejte jeho recept.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 130 gramů přírodního cukru
  • 75 gramů másla
  • 150 gramů hladké pšeničné mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 150 gramů směsi podrcených ořechů a sušeného ovoce
  • vanilková semínka z lusku
  • citronová kůra
  • perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček)
  • vejce na potření

V misce šleháme vejce spolu s přírodním cukrem. Když se cukr téměř rozpustí, přidáme rozpuštěné máslo, trochu vanilkových semínek z lusku, citronovou kůru a perníkové koření.

Pak přimícháme mouku s kypřicím práškem a nakonec směs podrcených ořechů a sušeného, pokrájeného ovoce.

Vzniklé, hutné těsto necháme v lednici hodinu odpočinout.

Rozehřejeme troubu na 170 stupňů. Z těsta rozděleného na menší části vyválíme na pomoučněném vále stejnoměrné válečky. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Délka pečení záleží na velikosti válečků, ale většinou stačí 30 minut, než jsou zlatavé.

Po vychladnutí krájíme z válečků řezy nožem s jemnou pilkou. Necháme úplně uschnout. Při konzumaci zapíjíme vřelým punčem nebo jiným nápojem, díky tomu v ústech snadno změknou a naprosto báječně se s ním snoubí.

    Mohlo by vás zajímat