Vánoční bezlepkové cukroví
Recept na bezlepkovou variantu tradičního čajového pečiva nabízí kulinář Petr Stupka. Při přípravě používá rýžovou a cizrnovou mouku. Cukroví vypadá skvěle a hodí se na vánoční stůl.
- 150 gramů rýžové hladké mouky
- 100 gramů cizrnové hladké mouky
- 120 gramů másla
- 70 gramů moučkového cukru
- 40 gramů bramborového škrobu
- 1 vejce
- skořice, nebo perníkové koření
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté všechny suroviny důkladně propracujte, nejlépe na vále pomocí plastové karty na drobivé těsto. Na závěr ho rukama krátce prohněťte do hladké hmoty.
Těsto nechte v mikrotenovém sáčku, nebo v potravinářské fólii ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
Zchlazené těsto pak krátce prohněťte a hned rozvalujte na stejnoměrný plát. Vykrajujte libovolné tvary. Pečte horkým vzduchem v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů do růžova.
Vychladlé kousky slepujte marmeládou či krémy a zdobte stejně jako běžné cukroví. Počítejte s tím, že pečivo má lepší chuť, když se několik dnů po přikrášlení odleží.
Variace s ořechy
Pokud chcete těsto doplnit jemně mletými ořechy, použijte následující ingredience: 150 gramů bezlepkové mouky, 100 gramů mletých ořechů, 30 gramů škrobu, 1 vejce a 1 bílek navíc, 50 až 70 gramů moučkového cukru, 100 gramů másla.
Související
-
Vánoční cukroví – vyzkoušejte klasické recepty i zdravější varianty z vloček, špaldy nebo fazolí
Sladkosti neodmyslitelně patří k Vánocům ve většině domácností. Receptů je celá řada. Zkuste osvědčenou klasiku podle Petra Stupky i několik druhů zdravějšího cukroví.
-
Klasické vánoční perníčky
Klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj prověřený recept na báječně hladké a mírně vypoulené perníčky.
-
Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky
Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.