Vánoční bezlepkové cukroví

Recept na bezlepkovou variantu tradičního čajového pečiva nabízí kulinář Petr Stupka. Při přípravě používá rýžovou a cizrnovou mouku. Cukroví vypadá skvěle a hodí se na vánoční stůl.

Ingredience
  • 150 gramů rýžové hladké mouky
  • 100 gramů cizrnové hladké mouky
  • 120 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • skořice, nebo perníkové koření

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté všechny suroviny důkladně propracujte, nejlépe na vále pomocí plastové karty na drobivé těsto. Na závěr ho rukama krátce prohněťte do hladké hmoty.

Těsto nechte v mikrotenovém sáčku, nebo v potravinářské fólii ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.

Zchlazené těsto pak krátce prohněťte a hned rozvalujte na stejnoměrný plát. Vykrajujte libovolné tvary. Pečte horkým vzduchem v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů do růžova.

Vychladlé kousky slepujte marmeládou či krémy a zdobte stejně jako běžné cukroví. Počítejte s tím, že pečivo má lepší chuť, když se několik dnů po přikrášlení odleží.

Variace s ořechy

Pokud chcete těsto doplnit jemně mletými ořechy, použijte následující ingredience: 150 gramů bezlepkové mouky, 100 gramů mletých ořechů, 30 gramů škrobu, 1 vejce a 1 bílek navíc, 50 až 70 gramů moučkového cukru, 100 gramů másla.

Související