Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

Finální mramorová bábovka

Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kuchař Petr Stupka. Recept prozradil v dalším díle Kuchařského čarování ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Suroviny:
250 gramů měkkého tvarohu
250 gramů polohrubé mouky
250 gramů cukru krupice
250 gramů másla
4 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
balíček vanilkového pudinku
80 gramů rozinek a sekaných ořechů
50 mililitrů vaječného likéru
50 mililitrů tuzemského rumu
dvě lžíce dobrého kakaa

Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, vaječný likér a rum. Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní suroviny, tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy a rozinky.

Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Větší část hmoty vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a tmavou složku nalijte do formy, případně ji stěrkou zlehka protáhněte do světlé části kvůli mramorování. Pečte 45 minut při 190 až 200 stupních.

Tip: Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Případně dejte formu vychladit do lednice před nalitím těsta.