Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kuchař Petr Stupka. Recept prozradil ve svém pořadu Kuchařské čarování ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Ingredience
  • Suroviny:
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů másla
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • balíček vanilkového pudinku
  • 80 gramů rozinek a sekaných ořechů
  • 50 mililitrů vaječného likéru
  • 50 mililitrů tuzemského rumu
  • dvě lžíce dobrého kakaa


Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, vaječný likér a rum. Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní suroviny, tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy a rozinky.

Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Větší část hmoty vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Do zbylého těsta vmíchejte kakao a tmavou složku nalijte do formy, případně ji stěrkou zlehka protáhněte do světlé části kvůli mramorování. Pečte 45 minut při 190 až 200 stupních.

Tip: Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Případně dejte formu vychladit do lednice před nalitím těsta.

Související