Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky
Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů cukru krupice
- 250 gramů másla
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- balíček vanilkového pudinku
- 80 gramů rozinek a sekaných ořechů
- 50 mililitrů vaječného likéru
- 50 mililitrů tuzemského rumu
- dvě lžíce dobrého kakaa
Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, vaječný likér a rum.
Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní suroviny, tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy a rozinky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
Větší část hmoty vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a tmavou složku nalijte do formy, případně ji stěrkou zlehka protáhněte do světlé části kvůli mramorování.
Pečte 45 minut při 190 až 200 stupních.
Tip: Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem, nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Případně dejte formu vychladit do lednice před nalitím těsta.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.