Jarní podmáslová polévka

Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • Podmáslí 1 litr
  • domácí široké nudle 160 g
  • cibule 60 g
  • česnek 20 g
  • máslo 50 g
  • smetana sladká 200 ml
  • vejce 4 kusy
  • rukola, pažitka
  • medvědí česnek,
  • libeček, sůl

V osolené vodě uvařte široké nudle. Vařené sceďte, nechte okapat a poté vmíchejte třetinu másla.

Na zbylém másle zapěňte na mírné teplotě jemně nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte posekané bylinky a vše zalijte podmáslím. Polévku osolte, zjemněte smetanou a přiveďte k varu.

Těsně po zavaření vložte do polévky vejce, nejlépe z misky, aby se vejce v polévce srazila. Vejce v polévce nevařte klokotem, jen je nechte pod poklicí bez varu asi 7 minut.

Poté větší lžící pošírovaná vejce vyjměte, rozdělte do talířů nebo misek, přidejte nudle a dolijte polévku.

Pro přípravu ztracených vajec je dobré vařit polévku v mělkém, nižším kastrolu nebo hlubší pánvi. Samozřejmě, že lze vejce v polévce rozšlehat, a přirozeně ji tak zahustí.

Související