Jarní podmáslová polévka
Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- Podmáslí 1 litr
- domácí široké nudle 160 g
- cibule 60 g
- česnek 20 g
- máslo 50 g
- smetana sladká 200 ml
- vejce 4 kusy
- rukola, pažitka
- medvědí česnek,
- libeček, sůl
V osolené vodě uvařte široké nudle. Vařené sceďte, nechte okapat a poté vmíchejte třetinu másla.
Na zbylém másle zapěňte na mírné teplotě jemně nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte posekané bylinky a vše zalijte podmáslím. Polévku osolte, zjemněte smetanou a přiveďte k varu.
Těsně po zavaření vložte do polévky vejce, nejlépe z misky, aby se vejce v polévce srazila. Vejce v polévce nevařte klokotem, jen je nechte pod poklicí bez varu asi 7 minut.
Poté větší lžící pošírovaná vejce vyjměte, rozdělte do talířů nebo misek, přidejte nudle a dolijte polévku.
Pro přípravu ztracených vajec je dobré vařit polévku v mělkém, nižším kastrolu nebo hlubší pánvi. Samozřejmě, že lze vejce v polévce rozšlehat, a přirozeně ji tak zahustí.
Související
-
Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem
Polévky bývaly dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co bylo k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální.
-
Rybí polévka z Chluman
Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.
-
Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka