Jarní špenátová polévka
Svůj osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. „Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte velmi silnou zbraň proti jarní únavě,“ dodává.
- 200 gramů spařeného listového špenátu
- 150 gramů vařených brambor
- 70 gramů cibule
- 20 gramů česneku
- 50 mililitrů oleje
- 150 mililitrů smetany
- 400 mililitrů zeleninového vývaru
- 40 gramů jemných ovesných vloček
- 4 vejce
- sůl
- pepř
Na rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte jemně posekaný česnek, ale ten opékejte jen krátce.
Přidejte spařený a pokrájený listový špenát (případně použijte listový špenát mražený). Vzápětí vše zalijte vývarem. Osolte, přisypte ovesné vločky a vše přiveďte k varu.
Za dvě až tři minuty přidejte vařené a nastrouhané brambory, zavařte smetanu a vzápětí rozmixujte na hladkou polévku.
Vejce můžete vyklepnout přímo do polévky a nechat je tam ztužit, nebo je uvařit na hniličku zvlášť.
Související
-
Špenát třikrát jinak
S těstovinami, vejcem i bramborami se dá skvěle kombinovat špenát. Tři své tipy nabízí kulinář Petr Stupka. Doporučuje používat špenát listový oproti protlakům a pastám.
-
Houbové thé s drožďovou zavářkou
„Když jsem poprvé slyšel termín houbové thé, byl jsem opravdu zvědavý, jaký čaj to bude. A byla to polévka – silná, z kořenové zeleniny a hub,“ vzpomíná kuchař Petr Stupka.
-
Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.