Jarní špenátová polévka

Svůj osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. „Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte velmi silnou zbraň proti jarní únavě,“ dodává.

Ingredience
  • 200 gramů spařeného listového špenátu
  • 150 gramů vařených brambor
  • 70 gramů cibule
  • 20 gramů česneku
  • 50 mililitrů oleje
  • 150 mililitrů smetany
  • 400 mililitrů zeleninového vývaru
  • 40 gramů jemných ovesných vloček
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

Na rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte jemně posekaný česnek, ale ten opékejte jen krátce.

Přidejte spařený a pokrájený listový špenát (případně použijte listový špenát mražený). Vzápětí vše zalijte vývarem. Osolte, přisypte ovesné vločky a vše přiveďte k varu.

Za dvě až tři minuty přidejte vařené a nastrouhané brambory, zavařte smetanu a vzápětí rozmixujte na hladkou polévku.

Vejce můžete vyklepnout přímo do polévky a nechat je tam ztužit, nebo je uvařit na hniličku zvlášť.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.