Jarní špenátová polévka
Svůj osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. „Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte velmi silnou zbraň proti jarní únavě,“ dodává.
- 200 gramů spařeného listového špenátu
- 150 gramů vařených brambor
- 70 gramů cibule
- 20 gramů česneku
- 50 mililitrů oleje
- 150 mililitrů smetany
- 400 mililitrů zeleninového vývaru
- 40 gramů jemných ovesných vloček
- 4 vejce
- sůl
- pepř
Na rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte jemně posekaný česnek, ale ten opékejte jen krátce.
Přidejte spařený a pokrájený listový špenát (případně použijte listový špenát mražený). Vzápětí vše zalijte vývarem. Osolte, přisypte ovesné vločky a vše přiveďte k varu.
Za dvě až tři minuty přidejte vařené a nastrouhané brambory, zavařte smetanu a vzápětí rozmixujte na hladkou polévku.
Vejce můžete vyklepnout přímo do polévky a nechat je tam ztužit, nebo je uvařit na hniličku zvlášť.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.