Jarní špenátová polévka
Svůj osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. „Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte velmi silnou zbraň proti jarní únavě,“ dodává.
- 200 gramů spařeného listového špenátu
- 150 gramů vařených brambor
- 70 gramů cibule
- 20 gramů česneku
- 50 mililitrů oleje
- 150 mililitrů smetany
- 400 mililitrů zeleninového vývaru
- 40 gramů jemných ovesných vloček
- 4 vejce
- sůl
- pepř
Na rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidejte jemně posekaný česnek, ale ten opékejte jen krátce.
Přidejte spařený a pokrájený listový špenát (případně použijte listový špenát mražený). Vzápětí vše zalijte vývarem. Osolte, přisypte ovesné vločky a vše přiveďte k varu.
Za dvě až tři minuty přidejte vařené a nastrouhané brambory, zavařte smetanu a vzápětí rozmixujte na hladkou polévku.
Vejce můžete vyklepnout přímo do polévky a nechat je tam ztužit, nebo je uvařit na hniličku zvlášť.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.