Špenát třikrát jinak

S těstovinami, vejcem i bramborami se dá skvěle kombinovat špenát. Tři své tipy nabízí kulinář Petr Stupka. Doporučuje používat špenát listový oproti protlakům a pastám často nevalné kvality.

Mražený špenát je vlastně už opracovaný a čistý, a tak ho stačí krátce podusit, povařit či zapéci. Naprosto nejlepší je ale špenát listový čerstvý, i když je s ním nemalá práce.

Mladé lístky špenátu jsou skvělé syrové v listových salátech. Koupíte je pod názvem baby špenát a poznáte je podle okrouhlého menšího tvaru. Mladé listy mají řapíky měkké, bez pevných až tvrdých vláken, a konzumují se celé.

Jinak je třeba špenátové listy pečlivě opláchnout a pak přelít vroucí vodou, vycedit, vymáčknout vodu. Podle řapíků listů poznáte, s jak starým špenátem máte tu čest. U starších listů jsou řapíky tvrdé, které je lepší vytrhnout.

Špenát na pánvi s těstovinami

Nejsnazší a nejrychlejší je špenát na vařené těstoviny.

Spařené a pokrájené špenátové listy vhoďte na osmaženou cibulku a česnek. Osolte, chvilku vrťte na pánvi a pak zalijte kvalitní, co nejčerstvější smetanou. Nechte zabublat, pomelte černým pepřem a je hotovo.

Někdy do špenátu dám i mletý kmín a pepř vynechám, ale určitě nechte cibulku lehce osmahnout, stejně tak česnek. Ten krájejte na plátky, či drobné kousky.

Zapečený špenát se sýrem

Známým a výborným receptem je špenát zapečený s bramborovými šiškami, noky, ve špeclích, haluškách nebo těstovinách. Úprava je hodně podobná předchozí.

Smíchejte špenát s osmahnutou cibulí a česnekem. Osolte, trochu okmínujte, můžete přidat i špetku koření na steaky, ale hlavní ochucení provede rozdrobený plísňový sýr.

Pak už jenom špenát namíchejte do noků a zvolna zapečte.

Naposledy jsme doma pěli ódy nad bramborovými noky se špenátem, nivou a žampiony a nedlouho předtím zase nad haluškami se slaninou, kostičkami tofu a pochopitelně špenátem a plísňovým sýrem.

Špenátové krokety

Ingredience
  • 400 gramů vařených a oloupaných brambor
  • 150 gramů spařených špenátových listů
  • 100 gramů šunky
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • vrchovatá lžíci škrobové moučky
  • trocha olivového oleje, nebo másla
  • sůl
  • muškátový květ
  • 50 gramů hladké mouky
  • strouhanka na obalení a olej na smažení

Špenátové listy vymáčkněte tak, aby v nich zbylo minimum vody, a důkladně je nasekejte.

Vařené a oloupané brambory nastrouhejte, nebo prolisujte. Šunku nakrájejte na drobné nudličky a sýr nastrouhejte.

Vše v misce spolu s ostatními součástmi smíchejte. Vzniklou hmotu případně trochu zahustěte moukou, nebo strouhankou. Nechte krátce odstát.

Tvořte válečky, nebo kuličky. Obalujte je ve strouhance a smažte zvolna v oleji.

Usmažené špenátové krokety podávané s bylinkovou smetanou a mísou listového salátu se možná stanou stálicí ve vašem jídelníčku.

Související

  • Čočka po indicku

    Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.

  • Moravský vrabec

    Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.

  • Thajské nudle s kuřecím masem a kokosovým mlékem

    Zpestřete si jídelníček exotikou! Tento recept je poměrně jednoduchý a každý, kdo ho ochutná, je překvapen jeho lahodností.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.