Špenát třikrát jinak
S těstovinami, vejcem i bramborami se dá skvěle kombinovat špenát. Tři své tipy nabízí kulinář Petr Stupka. Doporučuje používat špenát listový oproti protlakům a pastám často nevalné kvality.
Mražený špenát je vlastně už opracovaný a čistý, a tak ho stačí krátce podusit, povařit či zapéci. Naprosto nejlepší je ale špenát listový čerstvý, i když je s ním nemalá práce.
Mladé lístky špenátu jsou skvělé syrové v listových salátech. Koupíte je pod názvem baby špenát a poznáte je podle okrouhlého menšího tvaru. Mladé listy mají řapíky měkké, bez pevných až tvrdých vláken, a konzumují se celé.
Jinak je třeba špenátové listy pečlivě opláchnout a pak přelít vroucí vodou, vycedit, vymáčknout vodu. Podle řapíků listů poznáte, s jak starým špenátem máte tu čest. U starších listů jsou řapíky tvrdé, které je lepší vytrhnout.
Špenát na pánvi s těstovinami
Nejsnazší a nejrychlejší je špenát na vařené těstoviny.
Spařené a pokrájené špenátové listy vhoďte na osmaženou cibulku a česnek. Osolte, chvilku vrťte na pánvi a pak zalijte kvalitní, co nejčerstvější smetanou. Nechte zabublat, pomelte černým pepřem a je hotovo.
Někdy do špenátu dám i mletý kmín a pepř vynechám, ale určitě nechte cibulku lehce osmahnout, stejně tak česnek. Ten krájejte na plátky, či drobné kousky.
Zapečený špenát se sýrem
Známým a výborným receptem je špenát zapečený s bramborovými šiškami, noky, ve špeclích, haluškách nebo těstovinách. Úprava je hodně podobná předchozí.
Smíchejte špenát s osmahnutou cibulí a česnekem. Osolte, trochu okmínujte, můžete přidat i špetku koření na steaky, ale hlavní ochucení provede rozdrobený plísňový sýr.
Pak už jenom špenát namíchejte do noků a zvolna zapečte.
Naposledy jsme doma pěli ódy nad bramborovými noky se špenátem, nivou a žampiony a nedlouho předtím zase nad haluškami se slaninou, kostičkami tofu a pochopitelně špenátem a plísňovým sýrem.
Špenátové krokety
- 400 gramů vařených a oloupaných brambor
- 150 gramů spařených špenátových listů
- 100 gramů šunky
- 100 gramů tvrdého sýra
- 1 vejce
- vrchovatá lžíci škrobové moučky
- trocha olivového oleje, nebo másla
- sůl
- muškátový květ
- 50 gramů hladké mouky
- strouhanka na obalení a olej na smažení
Špenátové listy vymáčkněte tak, aby v nich zbylo minimum vody, a důkladně je nasekejte.
Vařené a oloupané brambory nastrouhejte, nebo prolisujte. Šunku nakrájejte na drobné nudličky a sýr nastrouhejte.
Vše v misce spolu s ostatními součástmi smíchejte. Vzniklou hmotu případně trochu zahustěte moukou, nebo strouhankou. Nechte krátce odstát.
Tvořte válečky, nebo kuličky. Obalujte je ve strouhance a smažte zvolna v oleji.
Usmažené špenátové krokety podávané s bylinkovou smetanou a mísou listového salátu se možná stanou stálicí ve vašem jídelníčku.
Související
-
Čočka po indicku
Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.
-
Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.
-
Thajské nudle s kuřecím masem a kokosovým mlékem
Zpestřete si jídelníček exotikou! Tento recept je poměrně jednoduchý a každý, kdo ho ochutná, je překvapen jeho lahodností.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová