Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- vepřové plecko a bůček
- sádlo
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- kmín
- sůl
- hladká mouka
Maso pokrájíme na větší kousky, cibuli na drobno.
Cibuli zpěníme na sádle. Přidáme maso, rozdrcený česnek, kmín a sůl. Krátce osmahneme po všech stranách.
Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia do měkka. Po upečení maso vyndáme, výpek zaprášíme moukou a povaříme.
Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky. Jako příloha se hodí dušené zelí i špenát.
Související
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
-
Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.