Moravský vrabec

Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • vepřové plecko a bůček
  • sádlo
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl
  • hladká mouka

Maso pokrájíme na větší kousky, cibuli na drobno.

Cibuli zpěníme na sádle. Přidáme maso, rozdrcený česnek, kmín a sůl. Krátce osmahneme po všech stranách.

Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia do měkka. Po upečení maso vyndáme, výpek zaprášíme moukou a povaříme.

Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky. Jako příloha se hodí dušené zelí i špenát.

Související

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Bramborový nákyp s okurkovým salátem

    Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.

  • Krémová zeleninová polévka

    Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.