Moravský vrabec

Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • vepřové plecko a bůček
  • sádlo
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl
  • hladká mouka

Maso pokrájíme na větší kousky, cibuli na drobno.

Cibuli zpěníme na sádle. Přidáme maso, rozdrcený česnek, kmín a sůl. Krátce osmahneme po všech stranách.

Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia do měkka. Po upečení maso vyndáme, výpek zaprášíme moukou a povaříme.

Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky. Jako příloha se hodí dušené zelí i špenát.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.