Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- vepřové plecko a bůček
- sádlo
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- kmín
- sůl
- hladká mouka
Maso pokrájíme na větší kousky, cibuli na drobno.
Cibuli zpěníme na sádle. Přidáme maso, rozdrcený česnek, kmín a sůl. Krátce osmahneme po všech stranách.
Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia do měkka. Po upečení maso vyndáme, výpek zaprášíme moukou a povaříme.
Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky. Jako příloha se hodí dušené zelí i špenát.
Související
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
-
Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.