Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat i na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.
- 700 až 800 gramů zeleniny (kořenová zelenina, brambory, pórek)
- 80 gramů cibule
- 50 gramů oleje, nebo sádla
- 30 gramů másla
- 30 gramů jemných ovesných vloček
- 400 mililitrů mléka
- 200 mililitrů smetany ke šlehání
- polévkové natě (petržel, celer, libeček, pažitka)
- bylinková sůl
Na oleji, nebo sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte na kousky krájenou zeleninu a nechte vše krátce opékat.
Poté podlijte trochou vody, osolte a zjemněte máslem. Duste za občasného promíchání velmi zvolna, dokud zelenina nezměkne.
Když je zelenina měkká, zasypte ji ovesnými vločkami a zalijte mlékem. Případně vločky metličkou rozšlehejte, aby se nesvařily.
Za stálého míchání povařte asi pět minut a následně vše v hrnci důkladně rozsekejte tyčovým mixérem. Hustou polévku pak zjemněte sladkou smetanou, přidejte posekané natě a podávejte.
Související
-
Mlynářská polévka z podlesí
Originální polévku připravil při akci na Hoslovickém mlýně kulinář Petr Stupka. Nazval ji Mlynářská polévka z podlesí. „Je to pokrm starodávný a současný zároveň," říká.
-
Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka
Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.
-
Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.