Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
- 500 gramů bílého kysaného zelí
- 500 gramů brambor
- 120 gramů kořenové zeleniny
- 80 gramů cibule
- 100 gramů sádla
- 30 gramů jemných ovesných vloček
- drcený kmín
- sůl
Bílé zelí překrájejte, pokud je příliš kyselé, propláchněte. Dejte ho vařit s trochou soli, drceným kmínem a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou.
Když je vše měkké, vmíchejte do polévky jemné ovesné vločky a nechte ji krátce povařit.
Zvlášť v hrnci vařte brambory ve slupce. Uvařené pak oloupejte.
Na sádle opékejte drobně nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte k ní ještě teplé brambory, vše trochu osolte a následně rozšťouchejte. Takto upravené brambory se dávají k polévce ve zvláštní míse a přibírají se až do samotného talíře se zelnicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.