Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
- 500 gramů bílého kysaného zelí
- 500 gramů brambor
- 120 gramů kořenové zeleniny
- 80 gramů cibule
- 100 gramů sádla
- 30 gramů jemných ovesných vloček
- drcený kmín
- sůl
Bílé zelí překrájejte, pokud je příliš kyselé, propláchněte. Dejte ho vařit s trochou soli, drceným kmínem a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou.
Když je vše měkké, vmíchejte do polévky jemné ovesné vločky a nechte ji krátce povařit.
Zvlášť v hrnci vařte brambory ve slupce. Uvařené pak oloupejte.
Na sádle opékejte drobně nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte k ní ještě teplé brambory, vše trochu osolte a následně rozšťouchejte. Takto upravené brambory se dávají k polévce ve zvláštní míse a přibírají se až do samotného talíře se zelnicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka