Polévka zelnice

Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

Ingredience
  • 500 gramů bílého kysaného zelí
  • 500 gramů brambor
  • 120 gramů kořenové zeleniny
  • 80 gramů cibule
  • 100 gramů sádla
  • 30 gramů jemných ovesných vloček
  • drcený kmín
  • sůl

Bílé zelí překrájejte, pokud je příliš kyselé, propláchněte. Dejte ho vařit s trochou soli, drceným kmínem a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou.

Když je vše měkké, vmíchejte do polévky jemné ovesné vločky a nechte ji krátce povařit.

Zvlášť v hrnci vařte brambory ve slupce. Uvařené pak oloupejte.

Na sádle opékejte drobně nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte k ní ještě teplé brambory, vše trochu osolte a následně rozšťouchejte. Takto upravené brambory se dávají k polévce ve zvláštní míse a přibírají se až do samotného talíře se zelnicí.

Mohlo by vás zajímat