Pórková krémová polévka

Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku. Svůj recept nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.

Suroviny:
200 gramů pórku
20 gramů másla nebo ghí
375 mililitrů vody
125 mililitrů mléka
vývar nebo miso
špetka cukru
3 lžičky bílého vína
½ stroužku česneku

Pórek očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci pórek zesklovatíme na 10 gramech rozehřátého másla. Několik koleček pórku vyjmeme a odložíme stranou na ozdobu.

Pórek zalijeme vodou a mlékem a uvedeme do varu. Vmícháme malou lžičku vývaru a na malém ohni povaříme 5 minut.

Polévku stáhneme z ohně a rozmixujeme. Podle chuti slabě přisladíme a přidáme bílé víno. Nakonec do hotové polévky vložíme zbylý pórek.

Česnek oloupeme a rozmačkáme. Na pánvi rozehřejme zbylé máslo a česnek v něm opečeme. Polévku rozdělíme do dvou talířů, ozdobíme česnekem.

Související

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.

  • Kari čočková polévka

    Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová.

  • Polévka s čínským jamem

    Mnohé léčivé schopnosti má divoký čínský jam, mimo jiné upravuje hormonální nerovnováhu a působí jako antidepresivum. Jak ho ale využít v kuchyni? Radí Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.