Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku. Svůj recept nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
200 gramů pórku
20 gramů másla nebo ghí
375 mililitrů vody
125 mililitrů mléka
vývar nebo miso
špetka cukru
3 lžičky bílého vína
½ stroužku česneku
Pórek očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci pórek zesklovatíme na 10 gramech rozehřátého másla. Několik koleček pórku vyjmeme a odložíme stranou na ozdobu.
Pórek zalijeme vodou a mlékem a uvedeme do varu. Vmícháme malou lžičku vývaru a na malém ohni povaříme 5 minut.
Polévku stáhneme z ohně a rozmixujeme. Podle chuti slabě přisladíme a přidáme bílé víno. Nakonec do hotové polévky vložíme zbylý pórek.
Česnek oloupeme a rozmačkáme. Na pánvi rozehřejme zbylé máslo a česnek v něm opečeme. Polévku rozdělíme do dvou talířů, ozdobíme česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.