Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku. Svůj recept nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
200 gramů pórku
20 gramů másla nebo ghí
375 mililitrů vody
125 mililitrů mléka
vývar nebo miso
špetka cukru
3 lžičky bílého vína
½ stroužku česneku
Pórek očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci pórek zesklovatíme na 10 gramech rozehřátého másla. Několik koleček pórku vyjmeme a odložíme stranou na ozdobu.
Pórek zalijeme vodou a mlékem a uvedeme do varu. Vmícháme malou lžičku vývaru a na malém ohni povaříme 5 minut.
Polévku stáhneme z ohně a rozmixujeme. Podle chuti slabě přisladíme a přidáme bílé víno. Nakonec do hotové polévky vložíme zbylý pórek.
Česnek oloupeme a rozmačkáme. Na pánvi rozehřejme zbylé máslo a česnek v něm opečeme. Polévku rozdělíme do dvou talířů, ozdobíme česnekem.
Související
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
-
Kari čočková polévka
Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová.
-
Polévka s čínským jamem
Mnohé léčivé schopnosti má divoký čínský jam, mimo jiné upravuje hormonální nerovnováhu a působí jako antidepresivum. Jak ho ale využít v kuchyni? Radí Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.