Kořeněná květáková polévka

Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která si z něj můžete připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 lžíce kokosového oleje
½ žluté pokrájené cibule
2 nasekané stroužky česneku
špetka chilli vloček
lžička mletého římského kmínu
lžička kurkumy
špetka mletého koriandru
špetka kardamomu
špetka soli
mletý pepř
½ velkého květáku
1 šálek kokosového mléka
2 šálky zeleninového vývaru
1 bobkový list

Ve velkém polévkovém hrnci zahřejeme kokosový olej. Přidáme cibuli, podusíme, přidáme česnek, občas zamícháme.

Přidáme chilli vločky a další koření (kmín, kurkumu, koriandr, kardamom, sůl a černý pepř) a směs minutu mícháme.

Poté přidáme hrubě pokrájený květák, kokosové mléko, zeleninový vývar, bobkový list. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme asi 15 minut probublávat, dokud květák nezměkne.

Související