Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která si z něj můžete připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
2 lžíce kokosového oleje
½ žluté pokrájené cibule
2 nasekané stroužky česneku
špetka chilli vloček
lžička mletého římského kmínu
lžička kurkumy
špetka mletého koriandru
špetka kardamomu
špetka soli
mletý pepř
½ velkého květáku
1 šálek kokosového mléka
2 šálky zeleninového vývaru
1 bobkový list
Ve velkém polévkovém hrnci zahřejeme kokosový olej. Přidáme cibuli, podusíme, přidáme česnek, občas zamícháme.
Přidáme chilli vločky a další koření (kmín, kurkumu, koriandr, kardamom, sůl a černý pepř) a směs minutu mícháme.
Poté přidáme hrubě pokrájený květák, kokosové mléko, zeleninový vývar, bobkový list. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme asi 15 minut probublávat, dokud květák nezměkne.
Související
-
Lidský mozek se dokáže regenerovat, obnovu nastartujete s pomocí brokolice nebo květáku
Několik desetiletí se věřilo, že regenerace mozku není možná. Současné výzkumy ale odhalují, že běžná jídla obsahují látky schopné stimulovat opravu a obnovu nervové tkáně.
-
Pečený květák s kurkumou
Koření kurkuma je známé tím, že potlačuje zánět, je prevencí proti demenci a Alzheimerově chorobě a bojuje proti bolestem kloubů. Vyplatí se ho proto používat při vaření.
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka