Lidský mozek se dokáže regenerovat, obnovu nastartujete s pomocí brokolice nebo květáku

Několik desetiletí se věřilo, že regenerace mozku není možná. Současné výzkumy ovšem odhalují, že běžná jídla jako například brokolice obsahují látky, které jsou schopné stimulovat opravu a obnovu nervové tkáně.

Od doby, kdy otec neurologické medicíny Santiago Ramón y Cajal prohlásil, že v dospělém mozku nic nemůže být regenerováno, uplynulo dost času, ale toto prohlášení se stalo dogmatem. Od 60. let však výzkumy Josepha Altmana na zvířatech ukazovaly, že i dospělý mozek prochází procesem nazývaným neurogeneze, což znamená růst a rozvoj nervové tkáně.

V následujících desetiletích se začalo stále více ukazovat, že mozek je ve skutečnosti v neustále dynamickém procesu sebeobnovy a sebeopravy, který je závislý na kmenových buňkách nahrazujících a opravujících poškozenou a zestárlou tkáň.

Síla košťálové zeleniny

Pokud se může mozek regenerovat, pak je klíčové zjistit, jak tento proces nenarušovat, a vyvinout metody, jimiž můžeme sebeléčivou schopnost podporovat.

Jednou ze silných podporujících látek je takzvaný aromatický tumeron, který se nachází v celé kurkumě. Podobných přírodních pomocníků již bylo odhaleno 45 a jako poslední se mezi ně zařadil sulforafan, neskutečně silná biomolekula, která se nachází v košťálové zelenině.

Vědci sestavili takzvanou planetární dietu, která má ochránit naše zdraví i planetu

Zdravá strava, dieta, zelenina, ovoce, kuřecí maso, ryby, hubnutí. Ilustrační foto

Současný svět tíží mnoho vážných problémů. Jedním z nich jsou zásadní proměny klimatu a druhým krize zdravotního stavu populace, která se sice dožívá vyššího věku, ale doprovází ji mnoho nemocí zásadně snižujících kvalitu života.

Terapeutické vlastnosti sulforafanu jsou široké. V časopise Genesis byl otištěn článek, který vypovídá o jeho působení proti patologickým rušivým vlivům, které běžně provází neurodegenerativní choroby, jako je zvýšený oxidativní stres, zánět, narušená rovnováha kalcia, smrt nervových buněk.

Vědci potvrdili, že sulforafan dokáže modifikovat geny spojené s procesem neurogeneze, a podpořili hypotézu, že může stimulovat opravu mozku. Z toho plyne, že konzumací jídel obsahujících sulforafan, jako je květák nebo brokolice, můžeme pomoci při degenerativních chorobách mozku.

Pokud se zaměříme na nejvyšší obsah sulforafanu v celé rodině zeleniny, která ho obsahuje, pak je jednoznačnou výhrou sázka na pěstování brokolicových klíčků, které této mocné látky obsahují ještě několikanásobně více než samotná brokolice. V současnosti jsou na trhu dostupné klíčící nádoby, které poskytnou potřebné informace k pěstění klíčků včetně samotných brokolicových semínek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.