Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin. Je také oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu.
Květák patří do čeledi brukvovitých stejně jako růžičková kapusta, zelí či brokolice. I když existuje více druhů, v naší zemi zdomácněl hlavně květák bílý. Například v Itálii ale mají raději barevné odrůdy jako květák fialový či zelený.
Košťálové zeleniny jsou proslavené obsahem glukosinolátů, jejichž štěpením se uvolňuje látka známá jako indol-3-karbinol. Ta je účinná při detoxikaci jater a pomáhá vytvářet enzymy, které nedovolí karcinogenním sloučeninám poškozovat tělo. Napomáhá odstranění rakovinných kmenových buněk, jež jsou neblaze proslulé šířením metastáz.
Čtěte také
Na účinky indol-3-karbinolu poukázali vědci v časopise British Journal of Cancer. Výzkum ukázal, že naše strava dokáže ovlivňovat geny rakoviny. Léčivé působení květáku na sliznici tlustého střeva je nejlepší prevencí rakoviny zvláště u mužů. Příznivé působení bylo také zjištěno u žaludku.
Pozitivní vliv glukosinolátů se ukázal při pokusech na zvířatech, která následně vykazovala menší příznaky nemoci. Zjevné je i působení proti vysokému tlaku, podpora snížení cholesterolu a působení proti odolným bakteriím. Květák je také antialergikum, které zmírňuje astma a přecitlivělost pokožky.
V květáku obsažený vitamin B5 podporuje organismus při produkci kortizolu. Z této látky se v těle vyrábí kortizon, který je důležitý při tlumení zánětlivých reakcí. Badatelé, kteří více než deset let sledovali skupinu starších žen, také zjistili, že u těch, které konzumovaly více brukvovité zeleniny, se výrazně snížilo riziko kloubních zánětů.
Kombinujte s výrazným kořením
Květák můžete jíst i syrový se studenými omáčkami nebo salátovými dresinky. Jako u všech druhů zeleniny s vysokým podílem vlákniny ale může při trávení docházet k nadýmání.
V tom případě je tepelná úprava vhodnější a nadýmání potlačíme přidáním výrazného koření, například česneku, kmínu, mletého koriandru nebo muškátového květu, kari či kurkumy. Zajímavé je, že i po krátkém varu si květák uchovává až polovinu denní dávky vitaminu C.
Čtěte také
Zároveň dodá tělu vitaminy B, například biotin, který pomáhá odstraňovat lupy. Přispěje také k zesílení nehtů a chrání je před štěpením a lámáním. Pokud někdo trpí svíráním čelisti během spánku a skřípáním zubů, pak chroupání křupavého květáku před spaním by také mohlo pomoci.
Květák odvodňuje, pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem, podporuje hubnutí, posiluje imunitní systém a celkově výtečně pečuje o vysoký obsah živin ve všech tělesných buňkách. Proto si ho na příštím nákupu nezapomeňme přidat do košíku.
Vařený květák s parmezánem
Suroviny:
1 květák
sůl
muškátový květ
trochu másla
parmezán
Květák očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Okořeníme mletým muškátovým květem, poklademe vločkami másla. Posypeme parmezánem (užíváme také střídmě jako koření) a podáváme.
Pečený květák s kurkumou
- 1 květák
- 1 polévková lžíce olivového nebo kokosového oleje
- 1 polévková lžíce kurkumy
- špetka mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Květák rozdělíme na růžičky. Ty dáme do nádoby na pečení a přidáme olej, kurkumu, kmín a sůl a smícháme dohromady.
Nádobu zakryjeme alobalem, abychom zabránili spálení růžiček, a pečeme 35 až 40 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme dalších asi 15 minut.
Květáková kaše
Suroviny:
1 květák pokrájený na růžičky
muškátový oříšek (případně kurkuma)
1 lžíce másla
sůl a pepř na dochucení
Květákové růžičky dáme do středně velké pánve s vodou a vaříme do změknutí. Okapaný, mírně ochlazený květák mixujeme s máslem (nebo ghí), případně rozmačkáme vidličkou.
Dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem. V míse přikryjeme pro uchování teploty.
Související
-
Špenát mimo jiné dodá vitamin krásy. Jezte ho osmahnutý, dušený, ale i syrový
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek.
-
Fenykl je zimní zelenina, která se hodí do salátů, polévek i k zapékání. Mimo jiné pomůže trávení
Možná si ze školních let vzpomenete na slavnou marathonskou bitvu. Vedla se podle legendy na fenyklovém poli. Fenykl je u nás stále ještě málo známá a používaná zelenina.
-
Evropané se báli, že lilek způsobuje šílenství. Je to ale zdravá zelenina vhodná do různých pokrmů
Leský fialový plod lilku je neodmyslitelnou součástí indického kari, řecké musaky a francouzského ratatouille. Lidé v Evropě i později v USA se ho ale dlouho báli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka