Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle

Květák, zelenina

Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin. Je také oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu.

Květák patří do čeledi brukvovitých stejně jako růžičková kapusta, zelí či brokolice. I když existuje více druhů, v naší zemi zdomácněl hlavně květák bílý. Například v Itálii ale mají raději barevné odrůdy jako květák fialový či zelený.

Košťálové zeleniny jsou proslavené obsahem glukosinolátů, jejichž štěpením se uvolňuje látka známá jako indol-3-karbinol. Ta je účinná při detoxikaci jater a pomáhá vytvářet enzymy, které nedovolí karcinogenním sloučeninám poškozovat tělo. Napomáhá odstranění rakovinných kmenových buněk, jež jsou neblaze proslulé šířením metastáz.

Na účinky indol-3-karbinolu poukázali vědci v časopise British Journal of Cancer. Výzkum ukázal, že naše strava dokáže ovlivňovat geny rakoviny. Léčivé působení květáku na sliznici tlustého střeva je nejlepší prevencí rakoviny zvláště u mužů. Příznivé působení bylo také zjištěno u žaludku.

Pozitivní vliv glukosinolátů se ukázal při pokusech na zvířatech, která následně vykazovala menší příznaky nemoci. Zjevné je i působení proti vysokému tlaku, podpora snížení cholesterolu a působení proti odolným bakteriím. Květák je také antialergikum, které zmírňuje astma a přecitlivělost pokožky.

V květáku obsažený vitamin B5 podporuje organismus při produkci kortizolu. Z této látky se v těle vyrábí kortizon, který je důležitý při tlumení zánětlivých reakcí. Badatelé, kteří více než deset let sledovali skupinu starších žen, také zjistili, že u těch, které konzumovaly více brukvovité zeleniny, se výrazně snížilo riziko kloubních zánětů.

Květák můžete jíst i syrový se studenými omáčkami nebo salátovými dresinky. Jako u všech druhů zeleniny s vysokým podílem vlákniny ale může při trávení docházet k nadýmání. V tom případě je tepelná úprava vhodnější a nadýmání potlačíme přidáním výrazného koření, například česneku, kmínu, mletého koriandru nebo muškátového květu, kari či kurkumy. Zajímavé je, že i po krátkém varu si květák uchovává až polovinu denní dávky vitaminu C.

Zároveň dodá tělu vitaminy B, například biotin, který pomáhá odstraňovat lupy. Přispěje také k zesílení nehtů a chrání je před štěpením a lámáním. Pokud někdo trpí svíráním čelisti během spánku a skřípáním zubů, pak chroupání křupavého květáku před spaním by také mohlo pomoci.

Květák odvodňuje, pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem, podporuje hubnutí, posiluje imunitní systém a celkově výtečně pečuje o vysoký obsah živin ve všech tělesných buňkách. Proto si ho na příštím nákupu nezapomeňme přidat do košíku.

Květák na indický způsob

Suroviny:
1 květák rozebraný na růžičky
1 lžíce olivového oleje
1 nakrájená cibule
1 nakrájený stroužek česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
2 lžíce vody

Na oleji opečeme cibuli, přidáme česnek, koření, květák a podlijeme. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud květák nezměkne. Podáváme jako přílohu.


Vařený květák s parmezánem

Suroviny:
1 květák
sůl
muškátový květ
trochu másla
parmezán

Květák, zelenina

Květák očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Okořeníme mletým muškátovým květem, poklademe vločkami másla. Posypeme parmezánem (užíváme také střídmě jako koření) a podáváme.


Pečený květák s kurkumou

Suroviny:
1 květák
1 polévková lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 polévková lžíce kurkumy
špetka mletého kmínu
sůl a pepř podle chuti

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Květák rozdělíme na růžičky. Ty dáme do nádoby na pečení a přidáme olej, kurkumu, kmín a sůl a smícháme dohromady.

Nádobu zakryjeme alobalem, abychom zabránili spálení růžiček, a pečeme 35 až 40 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme dalších asi 15 minut.


Květáková kaše

Suroviny:
1 květák pokrájený na růžičky
muškátový oříšek (případně kurkuma)
1 lžíce másla
sůl a pepř na dochucení

Květákové růžičky dáme do středně velké pánve s vodou a vaříme do změknutí. Okapaný, mírně ochlazený květák mixujeme s máslem (nebo ghí), případně rozmačkáme vidličkou.

Dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem. V míse přikryjeme pro uchování teploty.

Spustit audio

Související