Fenykl je zimní zelenina, která se hodí do salátů, polévek i k zapékání. Mimo jiné pomůže trávení
Možná si ze školních let vzpomenete na slavnou marathonskou bitvu. Vedla se podle legendy na fenyklovém poli. Fenykl, u nás stále ještě málo známá a používaná zelenina, totiž pochází ze Středomoří a jihozápadní Asie.
Do současné doby patří mezi nejoblíbenější zeleninu například v Itálii, odkud ho staří Římané rozšiřovali po Evropě. Rozšíření fenyklu do Evropy střední je však připisováno benediktinům, kteří ho používali jako přírodní lék při zažívacích problémech nebo chorobách z nachlazení.
Většina lidí fenykl zná spíše jako součást dětských čajů proti nadýmání, v nichž se užívají fenyklová semínka. Ta většinou pocházejí z Indie, kde bývá zvykem je po jídle žvýkat kvůli osvěžení dechu a podpoře trávení. Od starověku se však mělo i za to, že to brání nástupu obezity. V každém případě, čaj z fenyklových semínek je šetrným způsobem, jak zklidnit a zároveň podpořit trávení.
Fenykl jako zelenina má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť, která je dána vysokým podílem éterických olejů. Jejich složky anethol a fenchon se užívají jako osvědčený domácí prostředek při střevních potížích, kašli, zahlenění nosohltanu.
Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků.
Čtěte také
Vysoký obsah draslíku podporuje hospodaření s vodou a funkci buněk, vitamin C podporuje imunitní systém a mentální svěžest. Kyselina listová je účinným prostředkem na posílení nervů a podporu dobré nálady. Fenykl také obsahuje 12 důležitých stopových prvků a 14 aminokyselin v ideálním složení.
Bílo-zelené hlízy fenyklu se doporučovaly i na povzbuzení laktace, k léčbě žloutenky, dny a nenadálých křečí. Čínská medicína je předepisovala při gastroenteritidě, kýle, špatném trávení a bolestech břicha.
Fenykl patří mezi klasickou zimní zeleninu, která je vhodná do salátů, do polévek, jako příloha či zapékaná jako samostatný pokrm. Je to zelenina labužníků, která předá ostatním surovinám aromatickou chuť. Někteří lidé si na výrazné aroma budou muset zpočátku zvykat. Protože však fenykl stejně jako celer patří mezi pokrmy, které uklidňují a snižují napětí, rozhodně to stojí za to.
Fenyklový salát
Suroviny pro dvě osoby:
2 fenykly
4 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
bylinková sůl
Fenykl očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat. Pokrájíme na tenké lupínky. Košťál uprostřed můžeme předtím vyjmout. Nať nadrobno posekáme
Ze smetany, citronové šťávy, oleje, octa a soli připravíme zálivku a promícháme s fenyklem. Rozdělíme do misek či na talíře a posypeme sekanou natí.
Fenyklovo-mandlová polévka
Suroviny:
1-2 lžíce olivového oleje
1 malá najemno nakrájená cibule
2-3 bulvy fenyklu, očištěné a nakrájené na čtvrtky
2 stroužky česneku
600 mililitrů zeleninového vývaru
2 lžíce mletých mandlí
sůl a drcený pepř na dochucení
V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, až zprůsvitní (asi 4 minuty). Přidáme fenykl, česnek, polovinu vývaru. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi 15 minut, aby byl fenykl měkký a vývar se z větší části odpařil.
Vlijeme do mixéru a přidáme mandle. Vše rozmixujeme, vrátíme do hrnce a přilijeme zbylý vývar. Zjemnit můžeme dvěma lžícemi kokosového mléka. Přivedeme k varu, dosolíme, ale už nevaříme. Opepříme a ozdobíme fenyklovou natí.
Související
-
Šťáva z řapíkatého celeru vyžene z těla škodliviny a zbaví chronických nemocí
Odpovědí na chronické potíže je odšťavněný řapíkatý celer. Kdybychom se snažili vyjmenovat všechny nemoci, které může pozitivně ovlivnit, asi by nám nestačil list papíru.
-
Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin.
-
Nejen do polévky, libeček má širší využití. Zpestří chuť jídel a pomůže vám vyčistit tělo
Libeček lékařský nemá v názvu slovo „lékařský“ jen tak náhodou. Zajímavá jsou i další pojmenování této trvalky, která na jaře vyraší lodyhy dorůstající do výše dvou metrů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.