Zapečený fenykl s česnekem

Fenykl má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť. Pokud ho zapečeme, můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm. O recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 2 hlízy fenyklu
  • 1 šálek kuřecího či zeleninového vývaru
  • ¼ šálku utřeného česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce celozrnné strouhanky (nebo bezlepkových mletých mandlí)
  • sůl a černý pepř

Troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Plech postříkáme olivovým olejem ve spreji. Odkrojíme okraj fenyklových hlíz, odloupneme vrchní vrstvu zdužnatělých litů, poté hlízy pokrájíme podélně na plátky silné asi 6 mm.

Plátky naskládáme naplocho na plech. Přilijeme kuřecí vývar. Na každý plátek fenyklu dáme lžičku česneku. Osolíme a opepříme podle chuti. Plech důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 45 až 50 minut, až půjde fenykl zcela lehce propíchnout vidličkou.

V misce smícháme parmezán, strouhanku (mandle) a pepř. Fenykl vyjmeme z trouby a zasypeme připravenou směsí s parmezánem. Nezakryté pečeme 10 až 15 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Ihned podáváme se šťávou z pekáče.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser