Zapečený fenykl s česnekem
Fenykl má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť. Pokud ho zapečeme, můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm. O recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 2 hlízy fenyklu
- 1 šálek kuřecího či zeleninového vývaru
- ¼ šálku utřeného česneku
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce celozrnné strouhanky (nebo bezlepkových mletých mandlí)
- sůl a černý pepř
Troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Plech postříkáme olivovým olejem ve spreji. Odkrojíme okraj fenyklových hlíz, odloupneme vrchní vrstvu zdužnatělých litů, poté hlízy pokrájíme podélně na plátky silné asi 6 mm.
Plátky naskládáme naplocho na plech. Přilijeme kuřecí vývar. Na každý plátek fenyklu dáme lžičku česneku. Osolíme a opepříme podle chuti. Plech důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 45 až 50 minut, až půjde fenykl zcela lehce propíchnout vidličkou.
V misce smícháme parmezán, strouhanku (mandle) a pepř. Fenykl vyjmeme z trouby a zasypeme připravenou směsí s parmezánem. Nezakryté pečeme 10 až 15 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Ihned podáváme se šťávou z pekáče.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.