Zapečený fenykl s česnekem
Fenykl má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť. Pokud ho zapečeme, můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm. O recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 2 hlízy fenyklu
- 1 šálek kuřecího či zeleninového vývaru
- ¼ šálku utřeného česneku
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce celozrnné strouhanky (nebo bezlepkových mletých mandlí)
- sůl a černý pepř
Troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Plech postříkáme olivovým olejem ve spreji. Odkrojíme okraj fenyklových hlíz, odloupneme vrchní vrstvu zdužnatělých litů, poté hlízy pokrájíme podélně na plátky silné asi 6 mm.
Plátky naskládáme naplocho na plech. Přilijeme kuřecí vývar. Na každý plátek fenyklu dáme lžičku česneku. Osolíme a opepříme podle chuti. Plech důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 45 až 50 minut, až půjde fenykl zcela lehce propíchnout vidličkou.
V misce smícháme parmezán, strouhanku (mandle) a pepř. Fenykl vyjmeme z trouby a zasypeme připravenou směsí s parmezánem. Nezakryté pečeme 10 až 15 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Ihned podáváme se šťávou z pekáče.
Související
-
Fenykl je zimní zelenina, která se hodí do salátů, polévek i k zapékání. Mimo jiné pomůže trávení
Možná si ze školních let vzpomenete na slavnou marathonskou bitvu. Vedla se podle legendy na fenyklovém poli. Fenykl je u nás stále ještě málo známá a používaná zelenina.
-
Ředkvičky s tvarohem
Starým domácím prostředkem proti nachlazení jsou ředkvičky. Připravit z nich můžeme třeba jednoduchou tvarohovou pomazánku podle receptu Štěpánky Kutišové.
-
Pečená treska s bylinkami a rajčaty
Rybí maso dodá organismu značnou část potřebné denní dávky bílkovin, dostatek vitaminu B12 i jódu. Zkuste třeba tresku podle receptu Štěpánky Kutišové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.