Švestkový perník
Za starých kuchařských spisů pochází recept na švestkový perník, který připomíná kulinář Petr Stupka. Vláčný dezert se tradičně pekl například na Šumavě, příprava je snadná a perník i dlouho vydrží.
- 2 vejce
- 100 gramů krupicového cukru
- špetka soli
- 100 gramů másla, nebo oleje
- 200 gramů povidel
- 100 mililitrů rumu
- 500 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů sušeného ovoce (švestky)
- 100 gramů vlašských ořechů
- 3 lžíce medu
- lžička perníkového koření
- půl lžičky sody, nebo kypřicího prášku do perníku
- 2 lžíce kakaového prášku
- 200 až 250 mililitrů mléka
Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Poté zašlehejte rozpuštěné máslo (nebo olej) a následně pak povidla předem rozmíchaná s rumem a medem. Nakonec přilijte asi polovinu mléka a důkladně vše promíchejte.
Sušené ovoce, zejména švestky, překrájejte na menší kousky. Ořechy podrťte, nebo semelte a vše vmíchejte do mouky spolu kořením, práškem do pečiva a kakaem.
Nakonec spojte řídkou směs se sypkou a podle potřeby dolijte mléko. Vždy záleží na tom, jak hustá jsou povidla. Vzniknout by mělo řídké, kašovité těsto.
Plech, nebo jinou nádobu na pečení vytřete tukem a vysypejte moukou. Následně rozetřete do stejnoměrné vrstvy těsto.
Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů 30 až 40 minut, podle výšky vrstvy těsta.
Tento perník je vláčný a zakrytý v chladnu i dlouho vydrží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.