Švestkový perník
Za starých kuchařských spisů pochází recept na švestkový perník, který připomíná kulinář Petr Stupka. Vláčný dezert se tradičně pekl například na Šumavě, příprava je snadná a perník i dlouho vydrží.
- 2 vejce
- 100 gramů krupicového cukru
- špetka soli
- 100 gramů másla, nebo oleje
- 200 gramů povidel
- 100 mililitrů rumu
- 500 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů sušeného ovoce (švestky)
- 100 gramů vlašských ořechů
- 3 lžíce medu
- lžička perníkového koření
- půl lžičky sody, nebo kypřicího prášku do perníku
- 2 lžíce kakaového prášku
- 200 až 250 mililitrů mléka
Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Poté zašlehejte rozpuštěné máslo (nebo olej) a následně pak povidla předem rozmíchaná s rumem a medem. Nakonec přilijte asi polovinu mléka a důkladně vše promíchejte.
Sušené ovoce, zejména švestky, překrájejte na menší kousky. Ořechy podrťte, nebo semelte a vše vmíchejte do mouky spolu kořením, práškem do pečiva a kakaem.
Nakonec spojte řídkou směs se sypkou a podle potřeby dolijte mléko. Vždy záleží na tom, jak hustá jsou povidla. Vzniknout by mělo řídké, kašovité těsto.
Plech, nebo jinou nádobu na pečení vytřete tukem a vysypejte moukou. Následně rozetřete do stejnoměrné vrstvy těsto.
Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů 30 až 40 minut, podle výšky vrstvy těsta.
Tento perník je vláčný a zakrytý v chladnu i dlouho vydrží.
Související
-
Jablka v županu s ořechovou nádivkou
Blížící se podzim je dobou, kdy začneme sklízet jablka. Ty se v Čechách využívají do mnoha sladkých pokrmů. Mezi klasiku, kterou stojí za to zkusit, patří jablka v županu.
-
Koláč Santiago
První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
-
Banánový chlebíček
Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka