Švestkový perník

Za starých kuchařských spisů pochází recept na švestkový perník, který připomíná kulinář Petr Stupka. Vláčný dezert se tradičně pekl například na Šumavě, příprava je snadná a perník i dlouho vydrží.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 100 gramů krupicového cukru
  • špetka soli
  • 100 gramů másla, nebo oleje
  • 200 gramů povidel
  • 100 mililitrů rumu
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů sušeného ovoce (švestky)
  • 100 gramů vlašských ořechů
  • 3 lžíce medu
  • lžička perníkového koření
  • půl lžičky sody, nebo kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 200 až 250 mililitrů mléka

Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Poté zašlehejte rozpuštěné máslo (nebo olej) a následně pak povidla předem rozmíchaná s rumem a medem. Nakonec přilijte asi polovinu mléka a důkladně vše promíchejte.

Sušené ovoce, zejména švestky, překrájejte na menší kousky. Ořechy podrťte, nebo semelte a vše vmíchejte do mouky spolu kořením, práškem do pečiva a kakaem.

Nakonec spojte řídkou směs se sypkou a podle potřeby dolijte mléko. Vždy záleží na tom, jak hustá jsou povidla. Vzniknout by mělo řídké, kašovité těsto.

Plech, nebo jinou nádobu na pečení vytřete tukem a vysypejte moukou. Následně rozetřete do stejnoměrné vrstvy těsto.

Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů 30 až 40 minut, podle výšky vrstvy těsta.

Tento perník je vláčný a zakrytý v chladnu i dlouho vydrží.

    Mohlo by vás zajímat