Delikatesy z jehněčího masa

Jehněčí maso od pradávna patřilo k oslavě jara a nového života. V současné době se ho ale u nás konzumuje pohříchu málo, což je velká škoda. Pokud budete mít možnost jehněčí maso koupit, neváhejte. Je to jemná, lehce stravitelná a přitom nutričně hodnotná lahůdka.

Úprava jehněčího masa je snadná. Skutečnou delikatesou jsou kousky jehněčího pozvolna dušené se zeleninou. Existuje řada receptů na pochutiny tohoto typu, my vám níže přinášíme originální návod oblíbený na Britských ostrovech.

Asi nejtradičnější a po celém světě populární úpravou je pozvolné pečení masa i s kostí na kořenové zelenině, tedy jehněčí jarní pečeně. Můžete vyzkoušet i francouzskou variantu, podle originálního receptu z Bretaně se kýta před samotným pečením marinuje v jogurtu.

Anglické dušené jehněčí maso

Nejprve na pánvi rozpečte kvalitní slaninu, tu odložte stranou a na vypečeném tuku opečte maso nakrájené na malé plátky nebo kousky. Opečené maso také dejte stranou a výpek zalijte trochou vody a vše důkladně odvařte.

Do kastrolu či pekáče naskládejte vrstvu nahrubo krájené cibule, na ní položte plátky brambor, nasypte trochu pórku a plátky mrkve, případně i celeru. Vše trochu osolte a pak poklaďte rozpečenou slaninou.

Na ní naskládejte maso, opět osolte, okořeňte trochou tymiánu a několika zlomky bobkového listu. Dejte další vrstvu slaniny a znovu kořenovou zeleninu, pórek, cibuli a brambory.

Vše nakonec trochu osolte a zalijte výpekem. Navrch dejte trochu másla. Přikryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 130 stupňů. Peče se zhruba dvě hodiny.

Jehněčí, maso, jídlo (ilustrační foto)

Jarní jehněčí pečeně

Očištěnou kýtu, hřbet, plec nebo i jiné části jehněčího protkněte snítkami rozmarýnu a plátky česneku. Osolte, potřete olejem a vložte do pekáče na směs pokrájené kořenové zeleniny, cibule a česneku. Podlijte trochou vývaru nebo bílého vína a přikryté velmi zvolna pečte při 110 stupních doměkka.

Potom maso vyjměte, zabalte do alobalu, aby neosychalo, a výpek spolu se zeleninou vysmahněte na tuk. Poté přidejte trochu vývaru nebo vypečené šťávy a vše rozmixujte se solidním kouskem syrového másla. Vzniklou šťávu pak nalijte na předehřátý talíř a přidejte kousky masa s plátky jarního bylinkového másla.

Jarní bylinkové máslo připravíte snadno, stačí do rozměklého másla pečlivě zamíchat jemně nakrájenou pažitku, trochu mladého libečku, cibulové natě, případně i spařených kopřiv.

Francouzská jarní pečeně

Do misky dejte sůl, olej, rozmačkaný česnek, rozmarýn, tymián, čerstvě pomletý pepř a šalvěj a důkladně prošlehejte. Pak přimíchejte jogurt a vzniklou směs důkladně vetřete do svaloviny jehněčího masa.

Takto naložené maso pak druhý den nejprve duste pod poklicí s kusy cibule a celými stroužky česneku, řapíkatým celerem a kousky mrkve podlité bílým vínem, nejlépe v troubě při teplotě kolem 120 stupňů. Až na konec, když je kýta uvnitř pečená, přidejte teplotu, aby se krátce opekl povrch.

Pečené maso nechte stranou pečlivě přikryté, aby neoschlo, a zeleninu v pekáči krátce osmahněte, případně opečte. Nakonec zeleninu zalijte smetanou, přidejte posekanou pažitku a sváteční pečeni můžete nést na stůl. 

autor: Petr Stupka

Související

  • Jehněčí pečeně od protinožců a dušené jehněčí

    Jehněčí maso jedí Češi málo, ale je to škoda. Řada studií svědčí o tom, že je snadno stravitelné a vysoce kvalitní. Na jihu Evropy se přednostně podává dětem a seniorům.

  • Jarní podmáslová polévka

    Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka.

  • Jarní quinoa

    V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.